Egy euróért kínálják egy festői szépségű szicíliai város üres ingatlanjait

A Szicília északnyugati csücskében fekvő Salemi is belevág a projektbe, melynek célja, hogy újra benépesítsék a várost. A helyi önkormányzat hamarosan több tucatnyi óvárosi ingatlant árverez el, mindegyik esetében egy eurós kikiáltási árról indul a licit.

A festői szépségű, ősi Salemiből 1968-ban, egy földrengés után kezdtek elvándorolni az emberek, ma közel 11 ezren lakják. Az egy euróért kalapács alá kerülő, jelenleg önkormányzati tulajdonú ingatlanok az óvárosi részen, az ókori városfalakon belül találhatók – írja a CNN.

A lakások többszintesek: régen az emberek az emeleten, míg az állataik a földszinten éltek. Az ingatlanok vastag falai a város körüli hegyekben bányászott masszív homokkőből épültek. Néhány lakásnak erkélye is van, lélegzetelállító panorámával a dél-olasz tájra.

Az önkormányzat az árverés előtt elvégzett néhány elengedhetetlen felújítási munkát az óvárosban: felújítottak utakat, a villamoshálózatot, és a csatornarendszert. Az eladó lakások állapota változó, némelyikre sokat kell majd költeniük a vevőknek, mielőtt beköltözhetnek, de vannak olyanok is, melyek csak minimális ráfordítást igényelnek. A vevőknek a szerződéskötés előtt be kell mutatniuk majd a felújítási terveket, hogy ezzel bizonyítsák a szándékaik komolyságát.

Domenico Venuti polgármester azt ajánlja, hogy a vevőjelöltek mindenképp menjenek el a helyszínre, és nézzenek körül, mielőtt döntenek, de a lakásokról minden információ, és rengeteg fotó lesz majd elérhető a város honlapján.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a projekt mikor indul majd el, de Venuti azt mondja, a város már régóta készen áll, csak a koronavírus miatt halogatták a startot. Bár a járványnak még nincs vége, Salemiben jelenleg csak 30 igazolt fertőzött van, és a számuk már folyamatosan csökken, ezért a polgármester úgy gondolja, ideje, hogy megtegyék az utolsó lépéseket.

(Kiemelt fotó: Peeterv / Getty)