Ha nem jön a baba, mi a teendő? Mire gyanakodhatsz?

Andrea és Péter eldöntötték, hogy gyereket szeretnének. Hiába próbálkoztak azonban jó ideje, Andrea nem esett teherbe. Ha egy év is eltelik úgy, hogy

Andrea és Péter eldöntötték, hogy gyereket szeretnének. Hiába próbálkoztak azonban jó ideje, Andrea nem esett teherbe. Ha egy év is eltelik úgy, hogy (fogamzásgátlástól mentes körülmények között) a magzat rendszeres próbálkozás ellenére sem fogan meg természetes módon, akkor meddőségről beszélünk.

A meddőség nem ritka, a párok 15 százalékát érinti. Az esetek 30 százalékában a férfi a meddő, de ugyanekkora arányban fordul elő, hogy a nő. Az esetek 20 százalékánál mindkét félnél kimutathatók problémák, a maradék 20 százaléknál pedig a meddőség oka ismeretlen.

A férfiak nemzőképtelenségének több oka lehet, fennállhat például hormonális probléma, veleszületett rendellenesség, de ugyanúgy akár prosztatagyulladás is, amely a nemzőképes, fiatalabb korú férfiakat érinti igazán, hiszen az 50 év alattiaknál ez a leggyakoribb (50 év felett pedig a harmadik leggyakoribb) urológiai probléma.

Az aktív szexuális életet élő férfiak nagy részénél kialakul a prosztatagyulladás. A prosztata, más néven dülmirigy a húgycsövet körülvevő, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye alakú szerv, amely az ondóhólyaggal együtt váladékot termel. Ez a váladék biztosítja sajátos összetétele révén a spermiumok életképességét. Márpedig ha gond van a prosztata működésével, az nemzőképtelenséget okozhat.

Prosztatagyulladásra lehet gyanakodni gyakori vizelési inger, égő, csípő érzéssel együtt járó vizelés, illetve alhasi, heretájéki fájdalom esetén. Ezek a tünetek a prosztatagyulladás akut és krónikus típusánál ugyanúgy fennállnak, intenzitásuk mértéke azonban eltérő.

Ha a tervezett gyermekáldás a próbálkozások ellenére sem jön össze, a sperma vizsgálatával lehet megállapítani, hogy pontosan miből fakad a probléma, és ilyenkor derülhet ki, ha prosztatagyulladás áll fenn.

A gyulladás kezelésére egyénre szabott javaslatot tesz a szakorvos. Gyakran előfordul – leginkább a krónikus prosztatagyulladás esetén –, hogy egyéb kezelésekkel kombinálva antibiotikum-terápiát alkalmaznak. A betegség leküzdésében segíthetnek a növényi összetevőt tartalmazó készítmények, valamint az életmódban eszközölt változtatások.

Hirdetés

Prosztatagyulladás tünetenyhítés ott, ahol a probléma van! A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images