„A női lény átmenet a férfi és a gyermek között”

Fritz Kahn ötvenes években írt – Magyarországon a hatvanas években megjelent – A szerelem iskolája című kézikönyve párválasztási, házassági és szexuális tanácsokkal van teli, ám – amellett, hogy vannak benne még ma is használható információk – ideális házastársként mutatja be a „szolgáló asszony” típusát, aki nem gondolkodik, nem akar többet, mint ami megadatott neki, és már annak is örül, ha a férje nem ingerülten esik haza a munkából, és végre elé teheti a gőzölgő vacsorát.

Az 1968-ban elhunyt Fritz Kahn sok szempontból nagyon felvilágosult és tényleg izgalmas ember volt. Sokan az adatvizualizáció és infografika atyjának tartják, orvos, amatőr csillagász, grafikus és nőgyógyász volt, aki több bestseller könyvet is írt. Például Az emberi test csodáit, illetve A szerelem iskolája című könyveket – utóbbiról pedig a legtöbb helyen ma is azt írják, hogy

alapműnek számít, és ez bizonyos részeire igaz is, azonban írása egy része tele van olyan súlyos mondatokkal, amelyek miatt ma már sokan azonnal az utcára vonulnának.

Fotó: Wikipedia

Férjezett vagy nyomorodott?

Kahn könyve nagyon sok szempontból haladta meg a korát, és rengeteg olyan dolgot olvashatunk benne, amiről még ma is kevesen és keveset beszélnek. A gyerekneveléstől a fogamzásgátláson és a párválasztáson át a szexig bezárólag gyakorlatilag mindenről ír benne, könnyen befogadható nyelvezettel, de a könyvet ma már csak alapos fenntartásokkal érdemes kézbe venni. Mert nemcsak olyan fontos és okos dolgokról ír, mint például miként kezeljük a gyerekkori maszturbációt, hanem arról is, hogy egy anya hogyan magyarázza meg a tizenéves fiának, hogy a nőket kevésbé érdeklik a tudományok, e helyett megvannak a saját feladataik: a főzés és a lakás rendben tartása.

Legjobb, ha tudomást sem veszünk a kisgyermek nemi cselekményeiről. Ha bele van oltva az ilyen korú gyermekbe a nemi kíváncsiság, egymás kölcsönös vizsgálgatása, akkor ennek megvan a maga értelme, hagyjuk békén! Ha észrevesszük, hogy a fiúgyermeknek nyilvánvaló szexuális örömet okoz a hintalovaglás, vesszőparipáját félreérthetetlenül szexuális élvezettel szorítja a lábai közé, vagy hogy a kislány babáját az ölébe szorítja, talán magához is dörzsöli, tegyünk úgy, mintha semmit se vettünk volna észre. Feltűnés nélkül irányítsuk másra a gyermek figyelmét. Nevelni annyi, mint felemelni és nem elnyomni. Arra törekedjünk, hogy igaz és egyenes embereket neveljünk, akik ha felnőnek, alkalmasak lesznek a házasságra, s nem válnak nyomorodottakká. Az impotencia és a frigiditás csírája már a gyerekszobában megtalálható

– írja a gyerekkori maszturbációról Kahn, aki ezek után azt tanácsolja a szülőknek, neveljék úgy a gyermekeiket, hogy azok otthon az asztalnál fenntartás nélkül és őszintén mindent meséljenek el, ami velük történt. Mint írja, az élményeket, különösen a kellemetleneket, le kell vezetni. Meg kell akadályozni, hogy a tudatalatti pincéjében lomok halmozódjanak fel, hogy tisztázatlan dolgok zavart keltsenek, hogy a gyomorban emésztetlen ételmaradékok maradjanak, és később a pszichológusnak kelljen az elrontott lelket „gyomormosással” rendbe hozni.

Ezek ma is épeszű tanácsok, azonban kettőt lapoz az ember, és máris arról olvashat, hogy a házasság boldogsága a háziasságon múlik, mert „fontosabb, hogy a lány jól értsen a főzéshez, minthogy egy perc alatt száz szót is leírjon a gyorsíró füzetébe. Az anya, aki már húsz éve házasságban él, jól tudja ezt, és ezért ne engedje, hogy lánya, aki egy modernebb világban született, az új életformára hivatkozva megvetéssel forduljon el az ósdinak tartott háztartástól és konyhaművészettől.”

Fotó: Getty Images

A főzés, mint a házasság kifejezetten fontos alappillére, még nagyon sokszor kerül elő a könyvben:

Ahogy az is alaptéma, hogy a férfi okosabb, bár sok nő dolgozik már az emancipáció óta, pedig hát, ugye, nekik a konyhában lenne a helyük:

Fotó: Getty Images

De nem csak a nőkkel kapcsolatban fogalmaz meg erős kritikát:

A nők menstruációjával is előszeretettel foglalkozott:

És ha már menstruálás, Kahn arról is írt, milyen „nőtípusokkal” nem érdemes házasságot tervezni:

Fotó: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images

Természetesen írt a nők feladatairól a vágykeltéssel és a szexszel kapcsolatban is:

Végül pedig nézzük, mit tanácsol Kahn a nőknek úgy általánosságban, miként viselkedjenek otthon a férjükkel, hogy minden rendben menjen:

Kiemelt kép: GraphicaArtis/Getty Images