Így küzdhet meg az elszigeteltséggel egy tengerészgyalogos szerint

A legfontosabb a szemlélet és a rutin.
Kapcsolódó cikkek

A koronavírus-járvány miatt világszerte zárják magukra az ajtót az emberek, mivel a távolságtartás elsődleges, megfellebezhetetlen szabály járvány idején. Az elszigeteltség viszont kihívás, a társas viselkedést vizsgáló kutatók is figyelmeztetnek, hogy készüljünk fel arra, nehézségeket okoz az ember saját társas természetével való megküzdés.

Ez a helyzet sokunk számára ismeretlen, nem úgy az űrhajósok, vagy akár tengeralattjárókon dolgozóknak. Jon Bailey, korábbi tengerészgyalogos a Twitteren indított beszélgetést saját megküzdési módszereiről, amikkel több hétig, hónapig bírta a víz alatt messze a szeretteitől. A férfi szerint számos dolog van, amit megtehetünk ilyen helyzetben a közérzetünk és az egészségünk érdekében. A legfontosabb szerinte a szemléletmód: bármilyen szürreális a helyzet, tudatosítsuk magunkban, hogy egyszer vége lesz ennek az időszaknak, addig keressük az apró örömöket, és összpontosítsunk azokra.

Rutinok

A víz alatt főleg azt tanulta meg, hogy rendkívül fontos a szokások és rutinok kiépítése, sokszor ő maga csak úgy tudta megkülönböztetni egyik napot a másiktól, hogy mi volt vacsorára. Az otthon dolgozók számára a legfontosabb, hogy osszák be napjukat olyan blokkokra, amikor a munka, a testedzés, az étkezés és a hobbi van előtérben.

Privátszféra

Akik a családdal közösen töltik ezeket a napokat, nem igazán mondhatják magukat magányosnak, de számukra is fontos, hogy időnként elvonuljanak. Jon szerint érdemes a lakásban kialakítani egy olyan pontot, sarkot, ahová az ember elvonulhat, és magában nézhet filmeket, csinálhat jógagyakorlatokat, vay időt tölthet a hobbijával.

Étkezés

Jon kiemeli a gazdagabb, ünnepnek számító étkezéseket, amik a víz alatt megtörték számára a nap monotonitását. A hétvégi tematikus napokon mindig más fogásokat ettek, péntekenként halat, szombaton steaket, míg a többi napon általában levest és kenyeret fogyasztottak. Az otthonlét remek alkalom arra, hogy az ember nyugodtan főzzön, Jon szerint pedig ha a hétköznapokon igyekszünk beosztható, előrelátó módon szerényebben étkezni, hétvégén kényeztessük magunkat különlegesebb ételekkel.

Testedzés

Az izoláció velejárója, hogy az ember kevesebbet mozog, hiszen a megszokott napi lépésszám sem teljesül. Nem csak ezért hasznos, ha átmozgatjuk magunkat, hanem mert a mozgás endorfint szabadít fel, feloldja a nyomott hangulatot, emellett keretet ad a napnak, ha rutinként beépítjük. Napi 20-30 percet a tévé előtt is lehet edzeni, rengeteg online program van, elég csak a fitnessblender.com videóit említeni.

Takarítás

Minél több időt töltünk a lakásban, annál könnyebben csinálunk rumlit is. A hétvégi nagytakarítás helyett kiszabhatjuk, hogy adott napon milyen apróbb feladatot végzünk el, így sikerül egyrészt szinten tartani a tisztaságot, másrészt rutinba illesztve keretezheti a napunkat teendő – mondja Jon.

Kommunikáció

Jonék hetente egyszer beszélhettek a szeretteikkel, ami számára a hét fénypontját jelentette. Manapság számunkra az internetnek köszönhetően rengeteg lehetőségünk van arra, hogy beszélgessünk, üzenjünk, akár közösen videózzunk másokkal.

(Kiemelt kép: GettyImages)