A libanoni anya mondta tüntetőknek, hogy a fia megijedt tőlük. A demonstrálók reakciója elképesztő

A feszült tüntetők egy gyerekért kifejezetten aranyosak lettek.

Az összeomló gazdaság miatt napok óta feszült tüntetések folynak Libanonban. Ezt törte meg egy gyerekdal – írta a CNN. Történt ugyanis, hogy Eliane Jabbour a 15 hónapos fiával Bejrút déli részén ment a kocsijával, amikor tüntetőkbe ütköztek. A demonstrálók körbevették a kocsit és éljeneztek, mire az anya:

Mondtam nekik, hogy van egy babám, ne legyenek annyira hangosak

Mire a tüntetők:

Elkezdték énekelni a kisgyerekek körében világszerte kedvelt Baby Shark dalocskát.

Jabbour a dalolásról készített is egy videót, amit feltöltött a Facebookra, és ami olyan gyorsan elkezdett terjedni az interneten, hogy a férje is előbb látta az interneten, minthogy az anya el tudta volna neki mesélni, mi történt velük.

Libanonban százezrek követelnek reformokat. A tüntetések múlthét csütörtökön kezdődtek, miután a kormány új adók kivetését jelentette be, köztük egy napi 60 forintnak megfelelő díjat a VOIP technológiájú megoldásokra, vagyis amikor telefonvonal nélkül, az interneten keresztül lehet valakit felhívni, például a WhatsApp alkalmazás segítségével.

De nem csak ez a gondja a tüntetőknek, hanem hogy a politikai és gazdasági elit közötti kapcsolat nagyon bebetonozódott, gyakran fel is cserélődnek az eliten belül ezek a szerepek. Az államnak közben egyre nagyobb adósságai vannak, ami megállította a gazdaság növekedését, és sok lakost megakadályoz az alapszolgáltatásokhoz való hozzáféréstől is.

A tüntetések annyit már elértek, hogy hétfőn a kormány elvetette az újonnan hozott intézkedéseket, visszanyeste a tisztviselők fizetését és elfogadta azt a 2020-as költségvetést, amely lehetővé teszi nemzetközi adományokból való több milliárd dollárhoz való hozzáférést. A miniszterelnök Saad al-Hariri ugyanakkor – egyelőre – nem hajlandó lemondani.

Jabbour a tüntetésekről az amerikai tévécsatornának azt mondta, hogy „a gyerekeknek Libanonban egy jobb jövőre van szükségük”.

Robin, ha majd felnő, megnézi ezt a videót, és tudni fogja, ezek a srácok érte harcoltak.