Emberek, akik a szaglásból élnek – A világ leghíresebb illatait köszönhetjük nekik

Az illatokon keresztül is őrizzük emlékeinket, melyek így sokszor erősebb érzelmi töltetet hordoznak, mint egy-egy fénykép. Szaglásunk révén, az illatok segítségével akár életünk legszebb és legmeghatározóbb élményeihez is visszarepülhetünk.

A parfümőrök fő munkaeszköze a kifinomult és rendkívül érzékeny orruk, amivel szó szerint kiszagolják még azokat az illatokat is, amiket egy átlagember már nem érzékel. Íme a világ leghíresebb parfümőrei, akiknek kedvenc illatainkat köszönhetjük!

Egy jól megválasztott parfüm tükrözi a személyiséget, jókedvre deríthet, növelheti a vonzerőt és erősítheti viselőjének karakterét. Európa 2 leghíresebb iskolája, ahol parfümőröket – vagy más néven parfüm-orrokat – képeznek Grasse-ban (Grasse Institute of Perfumery) és Versailles-ban (Institut Supérieur International du Parfum Cosmétique et de l’Aromatique alimentaire) található. Az intézményekben a tanulók a kémiai és biológiai ismeretektől kezdődően a parfümök rendszertanával, az illatmolekulák viselkedésével, a parfümalapanyagokkal és az illatakkordok készítésével is megismerkednek.

Sophia Grojsman

A világ egyik legkeresettebb parfümőre a fehérorosz származású Sophia Grojsman. Pályafutását az International Flavours & Fragrances laborasszisztenseként kezdte, majd az Yves Saint Laurent Paris nevű parfüm megalkotása a mesébe illő kitörést jelentette számára. Nevéhez fűződik a Calvin Klein Eternity és a Lancome Tresor is. Sophia szerint:

A jó parfümőr olyan, mint egy kaméleon. Képes létrehozni eltérő jellegű alkotásokat, miközben megőrzi a csak rá jellemző egyedi jegyeket.

Pierre Bourdon

Bourdon az illatoktól és a kifinomult szaglástól eléggé messze kezdte pályafutását, ugyanis eredetileg politikatudományból diplomázott. Ám a parfümök rajongóinak nagy szerencséjére az illatok hamarosan magukkal ragadták. 1971-től képezte magát, így ő lett végül többek között a Dior Dolce Vita, valamint a friss Davidoff Cool Water megalkotója.

Christine Nagel

A genfi születésű Nagel vegyész-kutatóként kezdte, majd piaci elemzőként folytatta, és csak eztán találta meg élete hivatását, és lett parfümőr, méghozzá a híres parfüm-orr, Michel Almairac (Burberry Burberry of London, Gucci Eau de Gucci) mentorálásával. Nevéhez olyan illatok fűződnek, mint a Giorgio Armani Sí, a Dolce&Gabbana The One, a Dior Miss Dior Cherie, vagy a Fendi Theorema. Nagel dolgozott a Cartier-nek, volt a Hermés divatház pafümőre, majd 2016-ban visszavonult.

Olivier Cresp

Mint sok parfümőr, Cresp is Grasse-ban született, ahol családja parfümalapanyagokkal kereskedett. A sarki bolttól a legelegánsabb színházakig már jó pár éve szagolgathatjuk Olivier egyik leghíresebb alkotását, hiszen ő a szülőatyja a D&G Light Blue illatnak. Továbbá neki köszönhetjük a karakteres és mély Thierry Mugler Angel, a Nina Ricci Nina, és a Cacharel Noa parfümöket is. Nemrég munkásságát életműdíjjal is elismerték.

Jacques Polge

A Provance-ban nevelkedett Polge gyakran nyaralt Grasse-ban, és eredetileg irodalmárnak készült. 1978-tól egészen 2013-ig a Chanel-ház parfümőre volt, ő alkotta meg a karakteres Coco Mademoiselle, az ikonikus Chance és az Allure parfümöket.

Jean-Claude Ellena

A Grasse-ban született Ellena számára nem volt kérdéses, hogy parfümőr lesz: édesapja és bátyja is szakmabeliek. A Bvlgari elegáns illatait köszönhetjük neki, és a Hermés-ház exkluzív, niche vonalát vitte, amihez kizárólag a Hermés üzletekben lehet hozzájutni. 2017-ig volt a Hermés-ház parfümőre.

A szagok, illatok tolvaja vagyok.

Fabrice Pellegrin

Pellegrinnek az édesapja is parfümőr, így mondhatni génjeiben hordozza a kifinomult szaglást. A nevéhez az utóbbi évek egyik legsikeresebb illata kapcsolódik: Pellegrin kreálta a Thierry Mugler Womanity illatát. De a Hermes Caleche Eau Delicate ugyancsak az ő nevéhez kötődik.

Zólyomi Zsolt

Az egyetlen magyar parfümőr, Zólyomi Zsolt évtizedek óta egyedüli magyarként tanulta ki a versailles-i ISIPCA iskolában a parfümkészítés tudományát. Zsolt a felső kategóriás, luxus parfümkészítés mellett kötelezte el magát, és egyedi megrendelésekre is készít haute couture illatokat külföldi és hazai megrendelők számára. Budapesti üzletében parfümtanácsadásra is van lehetőség.

Címkék: orrspray