A lányok, akik úgy tesznek, mintha a barátnőid lennének

Filmet készítettek ezekből a videókból.

Egy 27 éves holland filmes, Guus Voorham azokról a milliós nézettségű videókról készített dokumentumfilmet, amiknek a „barátnő szerepjáték” a témája. Azon belül is az ASMR-videók, ahol a lányok suttognak, ezzel egy bizsergető érzést váltva ki.

Amikor először láttam ASMR barátnő szerepjátékot, felállt a szőr a hátamon. Mikor véletlenül belebotlottam ezekbe a videókba, kínosnak éreztem őket, de titokban élveztem is őket

– vallotta be a rendező, aki lányoknak az ilyen videóiból összevágott egy olyat, amivel mintha egy új barátnőre tenne szert, aki minden kívánságának megfelel.

Sok videó ezek közül azt játssza el, nagyon közelről mutatva, hogy a lány éppen felébred, és olyanokat mond:

Bocsi, de elaludtam, míg vártam rád. Nem érdekel, hogy késtél, én mindig itt leszek neked

– erősítenek rá nem éppen egy nagyon modern férfi-női szereposztásra.

A 27 éves Guus, mindig is hasonló dolgok érdekelték, a szerepjátékok, a különbség az igazi és a hamis dolgok között és a magányosság kérdésköre. Ezt a filmet, az Alone Togethert azért kezdte el készíteni, mert úgy érezte az ilyen felvételeket készítő nők kihasználják a férfiak magányosságát,

sok pénzt csinálhatnak ezekből.

De mikor elkezdte megszerkeszteni, jött rá, hogy van egy édes és szép oldala is az egésznek.

Azt is észrevette, hogy néhány lány a saját fantazmagóriáját élheti így ki, mint például az egyik, aki arról suttog a videóban, hogy milyen sokat jelent neki a „barátja”. Guus szerint egy volt barátjának lehetett ez egy vallomás, akinek talán sose volt alkalma mindezt elmondani.

A filmes szerint a legtöbben mégis pénzkereseti szándékkal készítenek ilyen videókat, ezért sokszor ki is érződik, hogy minden férfihez akarnak velük szólni, egy „átlagos” férfit képzelhetnek el maguk elé.

Guus filmje rá is játszik arra, hogy miközben a nők csak egy személyhez szólnak, mindeközben melletted ül a többi néző, ami miatt a film után, ha kimész a teremből valahogy úgy érzed mag

mintha megcsókolt volna valaki az akaratod ellenére.

A rendező most azt tervezi, hogy készít egy filmet azokról a nőkről is, akik a videó mögött vannak, mert nekik ez elvileg csak egy szerep, de a nézőiknek ez igazinak tűnik.

Intimitást kínálnak, pedig az alapvetően csak olyannal érhető el, akit jól ismersz. Mikor lefekszel valakivel, az intimitás az, ami hiányzik, ha nem igazán ismered a másikat.

– véli Guus az i-D cikke szerint.

Kiemelt kép: YouTube