Egyszerű módszer a hajhullás megelőzésére (X)

A haj olyan, mint a becsület: ha egyszer elvész, nehéz visszaszerezni. Az  őszi-téli időszakban hajhullás megelőzésének két fontos eleme a fejfedő és a hajhullás elleni szerek kúraszerű alkalmazása.

Az ember személyes reprezentációjának két fő eleme immár több ezer éve a ruha és a haj, nem véletlenül fordítunk rájuk rengeteg pénzt, időt és energiát. A baj csak az, hogy míg ruhából bármikor vehetünk újat, addig hajunk csak addig van, amíg a fejünkön tudjuk tartani – ezért ápolása, megóvása, bizonyos esetekben „visszaszerzése” kiemelten fontos kérdés.

A hajhullás mindenki rémálma, oka lehet például a genetika, valamely egészségügyi probléma, táplálkozásbeli hiányosságok, de a legbosszantóbb, ha egyszerű nemtörődömség miatt kezdjük elveszíteni. Azért pár szál még nem gond:

az ember átlagosan 70-100 hajszálától szabadul meg naponta, természetes folyamat, ezek folyamatosan pótlódnak.

Ennél több viszont már kóros hajhullásnak minősül, amivel érdemes orvoshoz fordulni, mert oka van.

Sampon és tonik

Persze nem kell egyből komolyabb testi vagy lelki bajra gondolni, néha csak egy kis segítségre, vagy védelemre van szüksége a természetnek. Előbbit jelenti a Parusan Stimuláló sampon amely tápanyagokkal látja el a hajat. A Parusan Energizáló tonikkal együtt serkenti a fejbőr keringését, tápanyaggal látja el a hajat., és két oldalról kezd a probléma felszámolásához: csökkenti a haj hullását és támogatja a haj növekedési fázisát.

Nők és férfiak számára is külön termék ajánlott, mivel szervezetünk működése nem egyforma: a biotin, L-arginin és E-vitamin mellett fő összetevőként a férfiaknak készült hajhullás elleni készítmény még koffeint is tartalmaz.

A tél a megváltozott táplálkozás, a kevesebb mozgás, stresszesebb mindennapok okán is több, hajhullást elősegítő tényezőnek kedvez, így ebben az időszakban a hajhullás elleni készítmények kúraszerű alkalmazása is javasolt.

Sapka van-e rajta?

A haj védelmére a legegyszerűbb módszer sokszor a legeredményesebb, jelesül a fejfedő. Ugye, hányszor hallottuk – és hogy utáltuk –, ahogy szüleink, nagyszüleink utánunk kiáltották: „sapkádat vedd fel!” Apaként, anyaként ugyanezzel nyaggatjuk gyerekeinket, még ha ezzel nem is kifejezetten a hajhagymáikat akarjuk óvni.

Nyáron a Napból érkező erős UV-sugárzás roncsolja a hajat, ezért olyankor is érdemes sapkával, kalappal, kendővel óvni, de csak óvatosan: a túl meleg vagy túl szoros fejfedő sem jó. Előbbi esetben a fülledt, nedves környezet kialakításával káros mikrobák megtelepedését és szaporodását segítjük elő, utóbbi pedig a fejbőr keringésének akadályozásával árt a hajhagymáknak.

A hagyományos értelemben vett sapkák szezonja a kései ősz, a tél és a kora tavasz, vagyis a hideg időjárás. A fejbőr is meg tud fázni, ennek első jelei a viszketés, húzódás, korpásodás. Ilyenkor romlik a bőr vérkeringése, kevesebb tápanyag és oxigén jut el a hajhagymákig, aminek következményeként elindulhat a hajhullás.

Akárcsak nyáron, télen is fontos, hogy bármivel is fedjük fejünket, biztosítsuk a megfelelő szellőzést, és ne legyen túl szoros. A sapka, kapucni nyilván „elrontja a frizurát”, de a másik oldalon jelentkező veszélyhez képest ez mondjuk úgy, elhanyagolható ár.

Fotó: Thinkstock