Az osztrák síparadicsom nyáron is lenyűgöző

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy az Alpok lankáit kizárólag télen érdemes felfedezni. Legyen szó kirándulásról vagy motorozásról, Stájerország levesz a lábáról bárkit.

Óriási tévedés, hogy az osztrák Alpok tájait csak télen élvezhetjük, nyáron legalább annyi programot és látnivalót kínál Stájerország a motorozás, a kerékpározás, a túrázás vagy éppen a vízi sportok szerelmeseinek, mint a téli hónapokban. Schladming környékét sokan a lesikló pályáiról ismerik – a négy hegy egyikén, Planai szlalompályáján rendezték ugyanis a 2013-as alpesi síző világbajnokságot –, azt viszont már kevesebben tudják, hogy az olvadás után mit érdemes csinálni Ausztria legszebb hegységeinél.

Két keréken az igazi

Legyen szó motorkerékpárról vagy bicikliről, Schladmingban leginkább az aktív pihenésé a főszerep. Június 20. és 24. között rendezik városban a Rock The Roof motoros találkozót sok sörrel, koncertekkel és még több Harley-Davidsonnal. Ha pedig valaki elmotorozik a fesztiválra, kár lenne kihagyni a környéket a hegyi tavakkal és szerpentinekkel. Érdemes előre megkeresni a koordinátákat akár biciklizni, akár motorozni indulunk.

Schladming egy köpésre fekszik az Északi-Alpok második legmagasabb csúcsától (2995 méter), a Dachstein-hegységtől, ahol többek között az országúti kerékpárosok, a mountain bike-osok, downhillesek találják meg a legjobb utakat. Nincs nagy forgalom, és a kezdőktől a profikig mindenki túrázhat a kisebb emelkedőktől a több mint ezer méteres szintkülönbségig. Az egyik legnépszerűbb hegyi út Gröbmingből indul, fenyveseken át vezet igazi osztrák tájakon, hüttés jutalommal a csúcson.

Fotó: Robert Harding Heritage / AFP

Kirándulás a türkiz tengerszemnél

Ahhoz képest, hogy Magyarországon már június elején szinte elviselhetetlen a hőség, Stájerországban valamivel kellemesebb az idő. Lehet gyógynövények után kutatni, vagy a Silberkarklamm szurdok felé venni az irányt, ami nem igényel különösebben nagy erőnlétet, viszont eltúrázhatunk a Silberkar-tó kristálytiszta partjához. A szintkülönbség nem kicsi, a tó ugyanis 1800 méteren fekszik, de megéri a séta, ha eljutunk az ivóvíz tisztaságú tengerszemhez.

De nem kell feltétlenül napokat kirándulni, hogy csodát lássunk az osztrák Alpokban. A környék tudatosan épít a nyári szezon turistáira, és a Sommercardot a legtöbb szállóban ingyen adják, amivel az olyan szolgáltatásokért sem kell fizetni, mint a Dachstein-Gletscherbahn felvonó. A kilátás fantasztikus, mivel ezer méternyi szintkülönbséget a gleccserekhez hat perc alatt tesz meg a lift. A látvány mindent megér, szép időben ellátni egészen Szlovénia legmagasabb csúcsáig, a Triglavig. A bátrabbaknak meg ott van a függőhíd a hegyoldalak között, vagy a gleccsersí akár nyár közepén is.

Schladming környékén 1000 kilométernyi túraútvonalon kirándulhatunk, 930 kilométeren biciklizhetünk, összesen 45 futó és Nordic walking ösvényt kereshetünk fel, 20 mászófalat – főleg Dachstein déli oldalán – és 5 golfpályát. Mindezt 300 hegyi tó és 100 vízesés veszi körül.

Szponzorált tartalom

A cikk a SissiPark támogatásával készült.

Kiemelt kép: “BARBARA GINDL/APA-PictureDesk via AFP