Inkább bepisilt, mint hogy felálljon a képernyő elől: durva videojáték-függőség terjed a gyerekek között

Az egyre több gyereket érintő probléma súlyosbodására számítanak a szakértők.

Intenzív pszichoterápiára szorul egy 9 éves kislány, mert annyira függővé vált a Fortnite nevű videojátéktól, hogy inkább bepisilt, minthogy akár egy pillanatra is felálljon a képernyő elől. A gyerek szülei elmondták, a kislányuk annyira kifordult magából, hogy képtelenek voltak professzionális segítség nélkül kezelni a helyzetet – írja a Mirror.

A kislány titokban, éjszakánként játszott, aztán többször elaludt az iskolában. Amikor az apja megpróbálta elkobozni a játékkonzolját, a gyerek hisztériás rohamot kapott, és durván arcon ütötte a férfit. A szakértők attól tartanak, hogy ő csak egy a sok gyerek közül, akiknél ennyire súlyos függőséget vált ki a túlélő videojáték.

A Fortnite tavaly júliusban jelent meg, a legfrissebb adatok szerint több mint 40 millió aktív felhasználója van. Óriási népszerűségét részben annak köszönheti, hogy maga a játék ingyenes, a fejlesztőcég a játékon belüli mikrotranzakciókból él: a játékosok például különböző ruhákat, és felszerelési tárgyakat vehetnek a karaktereiknek.

A Fortnite egy úgynevezett „battle royale” játék, aminek tömören annyi a lényege, hogy a játékosok egy folyamatosan szűkülő játéktéren gyűjtenek fegyvereket, nyersanyagokat, és egyéb felszereléseket, miközben egymással harcolnak. A meccs végén csak egyetlen játékos, vagy csapat marad életben, ők a győztesek.

Carol, a bepisilő kislány 36 éves anyja azt mondja, a férjével, Richarddal álmukban sem gondolták volna, hogy ekkora gondba kerülnek, amikor januárban megvették a gyereküknek a régóta áhított Xbox konzolt. Március közepén észlelték az első figyelmeztető jeleket, amikor az iskolaigazgató behívta őket, hogy a lányuk teljesítményre rohamosan zuhan, és kétszer is elaludt már órán. Amikor megkérdezték a gyereket, hogy mi történik vele, a lány szokatlanul agresszívvé vált. A szülők azt gondolták, biztosan csak elkezdett kamaszodni, ezért békén hagyták.

A probléma azonban súlyosbodott. A korábban örökmozgó lány állandóan túl fáradt volt ahhoz, hogy edzésekre, és balett órákra járjon, illetve ahhoz is, hogy vasárnap délelőtt elmenjen a szüleivel a templomba, pedig korábban ezt egyszer sem hagyta ki.

A szülők aztán észrevették, hogy rendszeresen vándorolnak el kisebb összegek a bankszámlájukról, a játékkonzolon keresztül a Microsofthoz. Összevesztek a lányukkal, hétköznapokon napi legfeljebb egy, hétvégenként két óra játékot engedélyeztek neki. Sejtették azonban, hogy a háttérben valami nem stimmel.

Egy éjjel az apa észrevette, hogy fény szűrődik ki a lánya szobájából. Amikor belesett, azt látta, hogy a gyerek szinte hipnotizáltan mered a képernyőre, miközben egy jókora tócsa közepén ül. Másnap reggel a szülők leültették a lányt, aki sírva vallotta be nekik, hogy az elmúlt két hónapban, minden éjjel megvárta, amíg elalszanak, és elkezdett játszani. Sokszor reggel ötig fel sem állt a konzol mellől.

A szülők Steve Pope pszichológushoz, a függőségek szakértőjéhez vitték a lányukat. Pope azt mondja, az elmúlt hónapokban több tucatnyi, hasonló korú, durván Fortnite-függő gyerekkel találkozott. Bukdácsolnak az iskolában, pénzt lopnak a szüleiktől, vagy a barátaiktól, és üvegekbe pisilnek, hogy ne kelljen felállniuk a játék mellől.

A problémát súlyosbítja, hogy újabban hírességek és celebek is próbálnak felülni a Fortnite népszerűségének hullámára. Például az angol Premiere League néhány játékosa újabban, a játékból ismert táncmozdulatokkal ünnepel, ha gólt szerez. Nem is lehetne hatásosabb reklámot kitalálni, amivel a legfiatalabbakat érik el.

A szakértők szerint, a tiltás nem megoldás a probléma kezelésére. Azt tanácsolják a szülőknek, hogy legyenek képben a gyerekek játékszokásaival kapcsolatban, akár olyan áron is, hogy beszállnak a játékba, így családi programot csinálhatnak a magányos tevékenységből.