Sokkal kevesebb esélye lehet a Földön kívüli élet létezésének, mint eddig hittük

Ritka kincsnek számít egy kulcselem az univerzumban.

Ha csak azt nézzük, mennyi csillag van az univerzumban, és azok körül hány bolygó kering, gyakorlatilag lehetetlennek tűnik, hogy kizárólag a Földön alakult ki élet. Egy friss brit tanulmány szerint azonban, egy kulcsfeltétel hiánya miatt, sokkal kisebb az esélye annak, hogy valaha Földön kívüli életformákat fedezzünk fel, mint gondoljuk – írja a Telegraph.

A tanulmány szerint, az univerzumban túl kevés a foszfor, ami viszont fontos az energia tárolásához, és közvetítéséhez a sejtekben, ráadásul a DNS-molekulák gerince. Foszfor a szupernóvákban keletkezik, vagyis a masszív robbanásokban, a csillagok halálakor. Egy friss kutatás eredményei szerint azonban, nem minden szupernóvában megfelelők a körülmények a foszfor létrejöttéhez. Az elmélet szerint, a Föld kivételesen szerencsés bolygó, mert éppen egy megfelelő szupernóva közelében formálódott.

A bizonyíték két szupernóva-maradvány a Cassiopeia A, illetve a Rák-köd megfigyeléséből származik. Egy kutatócsoport a kanári-szigeteki La Palmában működő William Herschel teleszkóppal foszfor-, és vasképződés nyomait vizsgálta a Rák-ködben, ami 6500 fényévnyi távolságra, a Bika csillagképben található. Egy korábbi kutatás pedig a 11 ezer fényévnyi távolságra lévő Cassiopeia A-ban vizsgálta a foszfor jelenlétét.

Az eredmények összevetése során kiderült, hogy a Rák-ködben sokkal kevesebb foszfor képződött, mint a Cassiopeia A-ban. Ez azért lehet, mert a két robbanás nagyon különböző volt, valószínűleg azért, mert a Cassiopeia A esetében, egy szupermasszív csillag felrobbanásáról beszélünk – mondja Dr Phil Cigan, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók most további szupernóva-maradványok megfigyelését tervezik, hogy többet tudhassanak meg a foszforképződésről.