Videón, ahogy egy anyamedve nekiront a bocsát veszélyeztető tigrisre

Igazán ritka harcról sikerült felvételt készíteni egy indiai szafarin.
Kapcsolódó cikkek

Egy nagyon ritka összecsapásról sikerült videót készítenie egy szafari résztvevőinek, akik egy medve és egy tigris vad harcát nézhették végig az indiai Tadoba nemzeti parkban – jelentette a helyi sajtó. A felvétel szerdán készült a Mahárástra államban található tigrisrezervátumban. A két állat egy itatónál találkozott, és a nőstény medve azután esett neki a nagymacskának, hogy a ragadozó megpróbált elkapni a kicsinyét.

A szafarit vezető Akshay Kumar, a Bambbo Forest Safari Lodge vezető természettudósa, az indiai NDTV-nek elmondta: a tigris egy hétéves, domináns hím, akinek területére a medvék bementek. Kumar elmondása szerint nagyjából negyed órán harcolt az ajakos medve a bengáli tigrissel. Eleinte úgy tűnt, hogy a nagymacska fog győztesként kikerülni az összecsapásból, de végül, nagy meglepetésre, az esélytelenebbnek számító medve volt az, aki megfutamította ellenfelét.

„Még a vezetőnk is azt mondta, hogy ez hihetetlenül ritka látvány” – mondta el a szafari egyik résztvevője a DNA Indiának. A lapnak egy természetfotós is megerősítette, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy valaki lásson egy ilyen összecsapást. Ajakos medvéket amúgy is nagyon ritkán lehet látni, és a két faj egyedei ritkán verekednek össze. „Az elmúlt 25 évben eddig csak egy ilyen harcot láttam” – közölte Saresh Lodhi.

Szakértők elmondása szerint az ajakos medvék zsákmányállatai lehetnek a náluk általában kétszer nagyobb tigriseknek. Ugyanakkor nem számítanak olyan nagyon könnyű ellenfélnek sem, hiszen éles karmaikkal súlyos sérüléseket tudnak okozni. Ezért „a tigrisek a legtöbbször inkább nem vadásznak rájuk” – mondta el az egyik legnagyobb indiai természetvédelmi szervezet, a Wildlife Conservation Trust elnöke a DNA-nek.

A medvét leginkább hosszú és sűrű szőre mentette meg a haláltól. Amiatt ugyanis a tigris nem tudta a nyakánál fogva megfojtani, pedig már sikerült a földre szorítania. A medve azonban kiszabadult, és újra és újra agresszívan rontott rá a tigrisre, aki végül kifáradva visszavonulót fújt, és beült az itató vízébe, hogy kipihenje magát.

(Kiemelt fotó: Akshay Kumar)