„Segítség, a pasim melegpornót néz!”

Van összefüggés aközött, ki milyen pornót néz és milyen a nemi irányultsága? Vajon mikor van az, hogy le kell ülni a partnerrel megbeszélni: tudjuk, hogy pornót néz, és tudjuk ennek a mértékét? Újabb olvasói levelet kaptunk, ha neked is van tapasztalatod a témában, kérdeznél, de nincs kitől, írj a Kérdezd a szexterapeutát! blognak.

A pasimmal közös asztali gépet használunk, nincs külön profilunk. Egyik este dolgoztam a gépen, és meg akartam keresni egy egy héttel ezelőtti cikket, ami éppen akkor kellett volna a munkámhoz. Kinyitottam az előzményeket, és azt hittem, elájulok, tele volt melegpornóval. Nem mondtam neki semmit, úgy teszek azóta is, mintha nem tudnám, mit csinál, amikor nem vagyok itthon. Kérdezgettem, mit szokott nézegetni a neten, hogy áll a pornóval, de azt mondta, ritkán nézi, idejét se tudja, mikor nézett utoljára pornót. Megtört bennem valami, hazudott nekem, és már nem tudok rá úgy nézni mint eddig. Lehet, hogy meleg és erre vágyik, csak nem meri vállalni? Nem tudom, mit tegyek, beszéljek erről vele? Szakítsak emiatt?

Az olvasói levelet Ági nevű olvasónktól kaptuk, akinek természetesen nem ez a neve, de őrizzük névtelenségét. Általános konfliktushelyzetről olvashatunk a levélben, a pornónézési szokások a párkapcsolatban sokak életét megnehezíthetik.

Mit lehet tenni?

Ha tetszik, ha nem, a pornó életünk szerves része, ma már a kamaszodó fiúk nem a Playboy képeken, hanem a hardcore pornón nőnek fel. Sokan azt hiszik, mindenki a szexuális identitásának megfelelő pornójeleneteket néz — tévesen. A hétköznapokban és a pornókban is kategóriákba soroljuk az embereket, azonban a szexualitás nem annyira egyszerű, hogy kisebb-nagyobb dobozokba tegyük és ráírjuk: ez fekete, ez fehér. Ha valakit megkérdeznek az identitásáról, rávághatja, hogy heteroszexuális, de ha megkérdezik tőle, vonzódott-e valaha azonos nemű emberhez, csókolózott-e azonos neművel, a válaszok mást mutathatnak. A nemi irányultság széles skálán mozog, ezt már Alfred Kinsey szexológus is megállapította. Sokakra igaz, hogy a heteroszexualitása vagy homoszexualitása különböző mértékű. Identitástól teljesen független, ki milyen pornóra kattint, akár egy meleg pasi is nézhet leszbikus pornót, ha éppen arra vágyik.

Ahhoz, hogy megértsük a helyzetet, fontos észben tartani, hogy a pornó témájában a szexuális identitás nincs összhangban a szexuális viselkedéssel.

Ezért is lehet kijelenteni, hogy a szexuális viselkedést, a párkapcsolat érzelmeit és a szexualitást nem befolyásolja, ki milyen pornót fogyaszt, de vannak kivételek. Lehetséges, hogy azért néz egy bizonyos típusú melegpornót az olvasó partnere, mert van olyan vágya, amit nem mer kérni. Lehet, hogy vágyik az anális játékokra, élvezné, ha a szerelme ott is simogatná, vagy akár még tovább mennének. Elképzelhető, hogy egyáltalán nem is vágyik ilyesmire, esze ágában sincs kipróbálni, talán pornófüggő, és a függősége vitte arra, hogy minél intenzívebb képi ingerekkel érje el a megfelelő izgalmi állapotot.

A függőség már probléma, pláne, ha a szexuális élet minőségét és mennyiségét befolyásolja, illetve ha merevedési gonddal, korai magömléssel társul a folyamatos pornónézés. Mint minden függőségnél, a pornónál is van elvonási tünet, ha valaki azt tervezte, hogy este egyedül lesz otthon, kielégíti vágyait, de a barátnője mégis otthon maradt, láthatóan ideges, feszült, ingerült lesz, amiért nem tudja megélni a függőségét. Ennek már van tünete, ha ezt tapasztalja az olvasó, akkor célszerű leülni a partnerrel egy őszinte beszélgetésre.

A beszélgetés témája a bizalom és az őszinteség legyen, segítségképpen álljunk hozzá, ha azt látjuk, talán elvonási tünetei vannak a pornó miatt. Ez a szokás semmiképp sem a párkapcsolatot minősítő tényező, inkább pótcselekvés, ami sporttal vagy más olyan tevékenységgel helyettesíthető, ami kikapcsolódást nyújt. Amennyiben láthatóan hatással van a párkapcsolatra és a szexuális élet megszűnik, terapeuta segíthet a gondon. Lehetséges, hogy maga a párkapcsolat hozta így, akár betegség vagy gyógyszerek mellékhatása miatt az egyik fél elutasította a szexet huzamosabb ideig, és a nélkülöző fél a pornóban talált menedéket. Ha a partnerek meg tudják beszélni anélkül, hogy vádaskodnának és bántanák egymást, akkor az építeni fogja a párkapcsolatot. Ehhez az őszinteség és a bizalom elengedhetetlen.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta