Harminc éve várom, hogy a feleségem kívánja a szexet

A Kérdezd a szexterapeutát blogban bárki felteheti az őt kínzó kérdést. Ha hasonló problémával szembesülsz, mint olvasónk, aki 50 éves, és aki 30 éves kora óta arra vár, hogy a feleségével megoldódjanak a gondjaik, várjuk a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

Végre egy hely, ahol elmondhatom, mi van a szexuális életemmel. Nos, mindenütt azt lehet hallani, hogy a férfiak libidója nem megfelelő. Nekem sajnos a nő libidóhiányával kell szembesülnöm, hosszú évek óta. Húsz éve szeretjük és jól megértjük egymást a feleségemmel, csak ez az egy igazi akadálya van a felhőtlen házasságunknak. A feleségem nagyon feszült, és elmondása szerint – mivel megbeszéltük már ezt a problémát–, annyira érzékenyen reagál az én hangulatomra, hogy ez a gátja sokszor az intim együttlétnek. Ő nem tud ellazulni.

Ennek megoldásaként elvégezte az agykontrollt, aminek hatására látványosan megnőtt az együttlétünk mennyisége – havonta egy alkalomról négy, ötre emelkedett –, igaz ugyan, hogy olyan mértékben ellazult, hogy majdnem nem is volt rám szüksége. Ennek mindketten nagyon örültünk, de most itt van az újabb probléma, mégpedig a pajzsmirigy alulműködés. Ötvenéves vagyok, tele életerővel, és nem tudom, hogy oldjam meg a problémát.

Olvasónk az ötvenedik évében jár, Ferenc, akinek természetesen nem ez a neve, húsz éven át, tehát harminc éves korától arra várt, hogy a felesége libidóhiánya helyreálljon. A jó az, hogy együtt meg tudták beszélni, és a feleség a maga módján igyekezett megoldani kettejük problémáját. Így a nagyon eltérő szexuális igényeket közös nevezőre hozták, bár sok évbe telt, de tettek azért, hogy működjön a kapcsolatuk. Újabb probléma elé néznek, mégpedig a hormonális gond az, ami gátolhatja a kiegyensúlyozott szexuális életüket.

A hormonok a barátaink, tessék rájuk vigyázni

Hormonok nélkül nincs szexuális funkció, szexuális vágy és szexuális fejlődés sincs. A hormonrendszer hibás működése életreszóló betegségeket eredményez, ami biztosan hatással lesz a szervezetre és a szexuális életre. A hormonok a sejtek és a hormontermelő mirigyek közt szállítják az információt, így készítve elő a testet a megfelelő működésre. A véráramba kerülve jut el a test sejtjeihez a szükséges információ, hogy az adott sejtek be tudják tölteni a funkciójukat. Mindezt az agyban a hipotalamusz irányítja, a központi idegrendszeren keresztül, akárcsak egy tökéletesen működő számítógép. Csak ahogy a gépek, így ez a rendszer is elromolhat.

Az egyik fő hormontermelő szervünk a pajzsmirigy, ami kétféleképpen lehet működésképtelen: ha alulműködik vagy ha túlműködik. Az alulműködés szinte észrevehetetlen, jellemző tünete a fáradékonyság, állandó aluszékonyság, a székrekedés, mélyülő hang.

A pajzsmirigyalulműködés a nőknél akár ösztrogéndominancia miatt is kialakulhat,

azaz akkor, ha a test valamiért sokkal több ösztrogént termel, mint progeszteron hormont. Ennyire könnyen nem lehet valamire fogni, hogy baj van, például az ösztrogéndominancia azért is kialakulhat, ha valaki krónikus stressz alatt áll, ilyenkor ugyanis a progeszteron hormon a stressz elhárítására kortizol hormont állít elő, nem pedig a saját funkciójának megfelelően működik.

De a táplálkozás, a túlzásba vitt gyorsan felszívódó szénhidrátok sem segítik a testet, ha valaki túlságosan sok ösztrogén tartalmú ételt vagy italt visz a szervezetébe, ne csodálkozzon, ha hízik, és ha felborul a pajzsmirigy működése. Az ösztrogéndominancia az elhízás miatt is kialakulhat tehát, de az ovuláció nélküli menstruáció is okozhat hormonális gondokat. A tünetek közt jellemző a felborult vízháztartás, immunrendszer-gyengeség, allergiák, memóriazavar, petefészekciszta, endometriózis. A libidóhiány ilyen betegségek és állandó fáradtság, levertség mellett nem szorul különösebb magyarázatra.

A férfiak szexuális életére is hatással van a pajzsmirigy működése, a reprodukciós funkciók (kevés spermiumszám, spermiumok csökkent mozgása) egyértelműen romlanak, ha a pajzsmiriggyel gond van. A túlműködés és az alulműködés is befolyásolja a kiegyensúlyozott szexuális életet.

Alulműködés esetén megkésett ejakuláció, azaz ejaculatio retarda lehet az egyik tünet, de a csökkent libidó és a merevedési zavar is ugyanúgy tünetei. A test nemcsak a szexben jelzi, ha valami nem oké, a hirtelen fogyás, szorongás, székrekedés, depresszió ugyanúgy jelei a betegségnek.

Ritka, ha egy férfi a merevedési gondjaival orvoshoz megy, általában maguk akarják megoldani, és senkinek nem beszélnek a problémájukról. Pedig a rendszeres vérvétellel kiszűrhető a hormonális gond, a pajzsmirigy alulműködés is. Amennyiben diagnosztizálják, úgy gyógyszeres kezeléssel és megfelelő terápiával a libidóhiány és a merevedési zavar is könnyen kezelhető.

Az orvosok előírásainak betartásával, egészséges táplálkozással és megfelelő testmozgással egyensúlyban lehet tartani a hormonrendszert, így a nemi vágy visszatérhet. A merevedési zavarokat, a fájdalmas szexet a nőknél vagy a párnál már kialakult szexuális frusztrációt terapeuta segítségével –  gyógyszeres kezelés mellett amit a pajzsmirigy betegségre írt az orvos –, helyre lehet tenni.

Ez meg micsoda?

A 24.hu legújabb blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő Facebook-oldalán üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta