Miniszteri dicsérettel ment nyugdíjba Ausztrália legeredményesebb drogkereső kutyája

Nyolc év alatt 20 millió ausztrál dollár (4,4 milliárd forint) értékű tiltott anyagot és 2,5 millió dollár (554 millió forint) készpénzt szimatolt ki a brisbane-i repülőtéren.

Miniszteri dicsérettel ment nyugdíjba az ausztrál szövetségi rendőrség legeredményesebb drog- és pénzkereső kutyája, Louie, amely nyolc év alatt 20 millió ausztrál dollár (4,4 milliárd forint) értékű tiltott anyagot és 2,5 millió dollár (554 millió forint) készpénzt szimatolt ki a brisbane-i repülőtéren.

Fotó: Twitter/Stuart Layt

A kilenc éves fekete labrador a szövetségi rendőrség legsikeresebb rendőrkutyája és a rendőrcsapat első olyan tagja, amely hivatalos dicséretben részesült. Louie az egyik első négylábúként csatlakozott 2009-ben a drog- és pénzkereső programhoz, és nyolc éven át “védelmezte az ausztrálokat a tiltott anyagoktól”.

Fotó: Twitter/Michael Keenan

A Louie-hoz hasonló kutyák a frontvonalat alkotják a védekezésben, csak tavaly 300 kilogramm kábítószert, 430 lőfegyvert és 1 millió ausztrál dollár készpénzt csíptek el az ausztrál repülőtereken.

Fotó: Twitter/Zara James

A hivatalosan is a szövetségi rendőrség főkutyájaként (top dog) elismert Louie az utóbbi időben a kifáradás jeleit mutatta – indokolta a nyugdíjazást a gazdi, akinek otthonában leélheti hátralévő éveit az ausztrál rendőrség kissé megőszült pofájú büszkesége.

(MTI)