Rangos bútorkiállításra hívták a vak asztalost

Nem szeretné ha hősnek, de azt sem, ha elesett embernek tartanák.

Szimbolikus szakmát választott magának az Ausztráliához tartozó szigeten, Tasmanián elő Duncan Meerding. Bár 18 évesen látása jórészét elveszítette, asztalosként dolgozik és főként lámpákat alkot, hogy mások láthassanak a sötétben.

Meerdinget, akinek specialitása, hogy hulladéknak szánt fatuskókból farag csillárokat, meghívták egy rangos világítási és lakberendezési bemutatóra. A Euroluce lighting show Európa egyik legnagyobb dizájnkiállítása, április elején lesz majd Milánóban.

Fotó: duncanmeerding.com.au

A majdnem teljesen vak lámpagyáros műhelye tele van készülőfélben lévő csillárokkal, amiket egy új hobarti hotel rendelt meg tőle. Jól megy az üzlet, de Meerding azt mondja, nem szeretné, ha a fogyatékkal élőkkel szembeni pozitív diszkriminációnak tudnák be a sikerét.

„A médiának és közvéleménynek is hatalmas problémái vannak a fogyatékossággal kapcsolatban. A hozzám hasonlókat egyaránt szokták hősökként, és szegény elesettekként kezelni” – mondja Meerding, aki úgy érzi, egyik csoportba sem tartozik.

Azt mondja nehezen tudná szavakkal elmagyarázni, hogyan látja ő világot, de a munkáit kivétel nélkül a természet inspirálja. Fontos számára a környezettudatosság, ezért választ alapanyagul csak gyorsan növekvő fafajtákat, vagy olyasmit, ami a nagyipar számára már hulladéknak számít.

(via ABC)