Imrédy belátta: maradt volna inkább bankelnök

Imrédy Béla Budapesten született, mély római katolikus kötődésű, feltűnően tehetséges ifjú volt. Tanulmányai elvégzése után pénzügyi pályára lépett,
Kapcsolódó cikkek

Imrédy Béla Budapesten született, mély római katolikus kötődésű, feltűnően tehetséges ifjú volt. Tanulmányai elvégzése után pénzügyi pályára lépett, kiváló képességeinek – és részben pártfogóinak – köszönhetően gyorsan lépegetett felfelé a ranglétrán. Alig múlt 35 éves, amikor 1926-ban a Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese, majd igazgatója, 1935-től pedig elnöke lett.

Tizenegy évvel később nagyon megbánta, hogy nem elégedett meg ennyivel, és a ’30-as évek elején a politika felé kezdett kacsingatni. Mielőtt 1946. február 28-án végrehajtották rajta a halálos ítéletet, azt mondta, későn látta be, hogy meg kellett volna maradnia bankelnöknek.

A tőkét nem szabad ijesztgetni

Politikai karrierjét a Gömbös Gyulával kialakult baráti viszonynak köszönhette. Az 1932-ben kinevezett miniszterelnök hívta meg kormányába Imrédy Bélát, akit az ország egyik legjobb pénzügyi szakembereként, komoly közgazdasági tekintélyként tiszteltek. Részt vett a 95 pontos nemzeti munkaterv elkészítésében, és elvállalta a pénzügyminiszteri széket, a kabinet egyik legbefolyásosabb tagjává vált.

nagyon jó nemzetközi – elsősorban brit – kapcsolatokkal rendelkezett, többek között ennek is köszönhette, hogy tárcájáról lemondva ’35-ben átvehette az MNB elnöki tisztét. Nagyrészt ő dolgozta ki Darányi Kálmán miniszterelnöksége alatt az egymilliárd pengős fegyverkezési és infrastruktúrális fejlesztéseket tartalmazó, úgynevezett győri programot, és elvállalta a közigazgatási tárca nélküli miniszteri tisztséget. Már ekkor nyílt titok volt, hogy a gyenge kezű darányi helyett a kormányzó őt fogja megbízni kormányalakítással.

Ez 1938. május 14-én történt meg, Horthy a győri program folytatására és a konzervatív irányhoz való visszatérésre utasította Imrédyt.

A túlfűtött, szuggesztív kormányfő úgy tűnt, beváltja a hozzá fűzött reményeket: a belpolitikai rendteremtés érdekében erélyesen fellépett a baloldali és a jobboldali szélsőségekkel szemben is. A nyilasokat “magyartalan magyaroknak” nevezte, a zsidó nagytőke elleni fellépést sürgető szélsőségeket így törte le:

kevés a tőkénk és ezt […] nem szabad ijesztgetnünk

– idézi Sipos Péter a Rubicon.hu-n.

Antiszemita volt a zsidó ősökkel rendelkező kormányfő

Megemelte a választásra jogosultak cenzusát, támogatta a katolikus szervezeteket, szociális intézkedésekkel javította az életszínvonalat. Az ő miniszterelnöksége alatt ismerte el a kisantant Magyarország fegyverkezési egyenjogúságát, és született meg az első revíziós siker, az első bécsi döntés. De az ő nevéhez fűződik az első zsidótörvény elfogadása, és a második zsidótörvény parlament elé terjesztése.

Egy németországi látogatás hatására – feltehetően a Harmadik Birodalom erejének és Hitler hatalmának bűvöletében – hirtelen erősen jobbra tolódott. 1938 szeptemberében hirdette meg új programját, ami olasz mintájú diktatórikus államot vizionált. Ezt az elképzelését azonban a korszakban példátlan módon ellenzéki és kormánypárti képviselők együtt szavazták le. Erre benyújtotta lemondását, amit Horthy nem fogadott el, amit Imrédy a bizalom jelének vett, és tovább haladt az új úton.

Megalapította a tömegpártnak szánt Magyar Élet Mozgalmat, 1939 elején Magyarország csatlakozott az antikomintern paktumhoz, megszakította kapcsolatait a Szovjetunióval, és engedélyezte a Volksbund működését. De tovább nem jutott: 1939. február 15-én lemondott, miután kiderült egyik nagyszülője zsidó származású volt.

Komoly tényező maradt

Lemondása után nem vonult vissza, német támogatással, egyre inkább a nemzetiszocializmus felé elköteleződve továbbra is a kormánypárt egyik frakcióját vezette. 1940-ben kilépett a kormánypártból és Magyar Megújulás Pártja néven szélsőjobboldali ellenzéki politikai szervezetet hozott létre, 1943 végére pedig több irányból is komoly tényezőként tekintettek rá.

a szélsőjobb az áhított egységet remélte tőle, a németek “engedetlenség” esetén alternatívát, a hagyományos uralkodó osztályok a német győzelem vagy megszállás esetén számításba jövő államférfit látták benne

– fogalmaz Sipos Péter.

A német megszállás után viszont mégsem sikerült kihasználnia a helyzetet, Imrédy és köre helyett egyre inkább a nyilasok kerültek előtérbe. Ezt felismerve az egykori kormányfő 1944 augusztusának elején visszavonult. A háború után nem bujkált, nem használt álnevet, fel sem merült benne, hogy háborús bűnösként felelősségre vonják. Ausztriában tartóztatták le ’45 májusában, itthon kellett népbíróság elé állnia. Fogsága alatt tanulmányt írt a magyar kormánynak, amit a kormány fel is használt az infláció megfékezésére és a forint bevezetésére is.

A bíróság először kötél, majd golyó általi halálra ítélte, 1946. február 28-án végezték ki.