Elámulsz Japán hipermodern idősotthonától

Ki nem akarna egy hegyekre emlékeztető fakuckóba visszavonulni a dolgos évek után?
Kapcsolódó cikkek

Japán Riviérájának is nevezik Sizuoka környékét, ami az ország nagy urbanizált központjaival ellentétben békés, nyugodt, vidékies idillt áraszt. Ide aztán megéri időskorban visszavonulni és éldegélni. Ezért a tokiói építészt, Szuma Isszei egészen csodálatos épületet húzott fel női idősotthonként.

Az épület a környező hegyeket utánozza, és nagyrészt természetes anyagokból készült. A külsejét is világos színű falemezek borítják, íves ablakai a hobbitok otthonaira emlékeztetnek. Hogy még a japán vulkánokra is legyen utalás, a sátorszerű házegyüttes csúcsai néhol vulkáni kürtőkre emlékeztetnek, ezek is beengedik a fényt.

A fa-beton épületegyüttes 100 négyzetméteres, van konyhája, ebédlője, hálószobái, vendégszobája és fürdőszobája is. Akadálymentes, ennek legfőbb szimbóluma az a kerek medence, amibe nem lépcsőn, hanem egy spirális lejtőn lehet bemenni, így kerekesszékkel is megközelíthető. A jótékonyság lengi be a komplexumot, ahol a környéken lakó szépkorúaknak is készítenek ételeket. További képeket itt talál a pazar épületről.

(Dezeen)