Le Havre: újjáépített világörökség Normandiában

Az UNESCO Világörökségi Listájára nemcsak régi emlékek kerülnek fel, de időnként felbukkannak egészen új látnivalók is.

Az UNESCO Világörökségi Listájára nemcsak régi emlékek kerülnek fel, de időnként felbukkannak egészen új látnivalók is – ilyen például Le Havre Normandiában.

A kikötőváros Franciaország északnyugati részén, a Szajna jobb partján fekszik. Otthont ad többek közt a Le Havre Egyetemnek, s Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Ez az első normann város, amely a középkorban még csak egy halászattal és mezőgazdasággal foglalkozó falucska volt. Tengerpartja gyönyörű, múzeumainak gazdagsága pedig arra emlékeztet, hogy itt született meg az impresszionizmus. Mégsem ezért a legérdekesebb.

Le Havre-t 1517-ben alapították, de a II. világháború során súlyos bombatámadások érték, melyek során 5.000 lakos meghalt és 80.000-en maradtak fedél nélkül. A belváros nagy részét a földdé tették egyenlővé, az épületeket lerombolták vagy teljesen használhatatlanná váltak. Az elpusztult területet hosszú tervezés után azonban teljesen újjáépítették 1945 és 1964 között.

Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal

Alig több mint 50 éve ez a frissen felépített új kerület lett a város adminisztratív, kereskedelmi és kulturális központja. Az UNESCO szakértői szerint a háború után újjáépített városok közül Le Havre kiemelkedik példamutatóan egységes építészete révén, ezért 2005 júliusában felkerült a listára. A modern épületek tervezése során figyelembe vették a város tradícióit, történelmi épületeit, de ugyanakkor friss megközelítéseket, korszerű megoldásokat alkalmaztak. Le Havre modern városrészére, a tengerre és a Seine-öbölre a legjobb kilátás a Jardins Suspendus parkból érhető el, mely egy 19. századi erőd területén található. Ugyanakkor a városháza épületének tetején lévő kilátó is látogatható előzetes egyeztetés alapján.

A látványosságok közé tartozik még a Saint-Joseph templom, a Graville rendház a XI-XII. századból, és a XVI-XVII. századi Notre-Dame katedrális.

Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal

Az építészeti értékek mellett az impresszionizmus fontos központja is. Itt található a Malraux Múzeum, mely a tengerrel szemben található és Párizs után Franciaország első számú impresszionista gyűjteményével büszkélkedhet. A múzeumban Claude Monet alkotásai közül is többet megcsodálhatunk. A művész Le Havre-ben nőtt fel, 16 évesen költözött Párizsba, de gyökereiről sosem feledkezett meg. Gyakran festett Le Havre-ben látott tájakról, kikötőkről.

Aki pedig elfáradt a kultúrsokkban, annak remek kikapcsolódást nyújt Le Havre 2 km hosszú homokos és apró köves parti sétánya, mely a városközponttól 500 méterre található 17 étteremmel, márciustól szeptemberig pedig a tengerre néző teraszokkal.

Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal

A kikötőben gyakorta indítanak idegenvezetővel ellátott hajókirándulásokat. A városban érdemes sétálni is, hiszen 65 park és közkert található itt, s Le Havre közepén közel 200 hektárnyi erdős terület van.

Emellett ha lehetőségünk van rá, érdemes megnézni a Honfleur és Le Havre között a Szajnán mintegy 2 kilométer hosszan átívelő Pont de Normandie hidat. A gigantikus műalkotás, a Normandiai híd tipikusan francia, inkább esztétikai – és nem ésszerű – építészeti szempontok vezérelték az alkotókat. Látványnak mindenképp rendkívüli.