A brit tudósok elárulták, miért hülyeség minden reggel beágyazni

Hahó, lusták, itt egy remek indok nektek!

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendezetlen munkakörnyezetben dolgoznak, sokkal jobb, kreatívabb teljesítményre képesek, mint azok a társaik, akiknek pedáns rendben áll minden az asztalukon.

Kiderült, hogy az ágyazás kapcsán is valami hasonló lehet a helyzet!

Egy új felmérés szerint, amelyet a Kingston Universtiy végzett el, a rendeltlen, zilálz, szétdobált ágy sokkal egészségesebb, mint a szépen bevetett társai. Hogy miért? A válasz egyszerű: a poratka és az ágyi poloska.

Getty Images

Ezek az apró, ám az emberi egészségre annál veszélyesebb lények, a 2005 óta, vagyis a több mint 11 éve tartó kutatás során nagyobb valószínűséggel maradtak életben a szépen rendezett ágyakban, mint a rendetlenül a hagyottakban. A tudósok szerint azzal, hogy reggelente munkába vagy iskolába indulás előtt szépen bevetjük az ágyunkat, gyakorlatilag bezárjuk a port az ágynemű és a fekhelyünk közé, ez a por pedig remek táptalajt jelent a fent említett élősködőknek.

A Kingston végső beszámolója szerint simán előfordulhat, hogy aki reggelente lelkiismeretesen rendet rak, az éjszakánként egy atkafészekbe fekszik le, ami azért is lehet riasztó, mert ezeknek a lényeknek a hátrahagyott ürüléke asztmás rohamokat okozhat.

A tanulmány szerzője Dr. Stephen Pretlove elmondta, hogy az atkáknak kell valamennyi nedvesség, minimális páratartalom, hogy levegőt kapjanak, a rendetlen ágy azonban túl jól szellőzik ahhoz, hogy kialakulhasson némi nyirkosság, így az atkák hamar kiszáradnak és elpusztulnak.

Indi100