Rákaptak a dánok a lejárt szavatosságú ételekre

Hosszú sorok állnak a szupermarketnél, ahol a még fogyasztható termékeket féláron árulják.
Kapcsolódó cikkek

Második boltját nyitotta meg a dán fővárosban az az üzletlánc, amely lejárt szavatosságú élelmiszereket árul. A dán törvények szerint ennek nincs akadálya, ha a vásárlókat világosan figyelmeztetik, és a lejárt szavatosságú élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét.

Az új üzlet megnyitásakor a vevők hosszú sorokban álltak, hogy olcsóbban hozzájuthassanak az áruhoz, amit egyébként kidobtak volna. Az árut a gyártók, kereskedők, üzletek ajánlják fel, a bevétel pedig jótékony célokat szolgál. Önkéntesek vizsgálják át, hogy mi az, amit el lehet adni.

A termékeket itt féláron lehet beszerezni, de ezek a boltok természetesen nem helyettesítik a „normális” üzleteket, az árukészlet nagyban függ attól, hogy épp mit ajánlanak fel a boltnak.

Az élelmiszerpazarlás egyébként egyre fontosabb kérdés, Franciaországban például kötelező felajánlani jótékony célra a kidobandó árut, Nagy-Britanniában pedig a dánhoz hasonló szupermarket nyílt, ahol a vásárlók annyit fizetnek a kidobásra ítélt termékekért, amennyit szeretnének.

Egy közelmúltbeli ENSZ-tanácskozáson elhangzott, hogy az élelmiszerpazarlás fő oka, hogy a szupermarketek tökéletes kinézetű termékeket akarnak a polcokra helyezni, és a szavatossági időt is sokszor alábecsülik. Ha ezt visszafordítanák, jelentősen csökkenteni lehetne az éhezést, ugyanis az évente keletkező több mint egymilliárd tonna élelmiszerhulladékkal jól lehetne lakatni az egymilliárd éhezőt. (The Guardian)