Erdő Péter: embertársaink kötelezettségen felüli segítése

Az irgalmasság szentévének üzenete az emberek közötti szeretet, megbocsátás, az ellentéteken való felülemelkedés volt és az olyan emberek segítése, akik iránt először úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek - mondta az esztergom-budapesti érsek.
Kapcsolódó cikkek

A bíboros a szentévet lezáró vatikáni mise után nyilatkozott az MTI-nek. Kijelentette, minden szentév saját kora valóságára kívánja felhívni a figyelmet, arra a közegre, amelyben az egyén és az emberiség él. A Ferenc pápa által vezetett rendkívüli szentévnek az emberek közötti irgalmas szeretet volt az üzenete, az egymás iránti megbocsátás, a régi ellentéteken való felülemelkedés.

Olyan emberek segítése, akik iránt úgy gondoljuk, hogy nem is vagyunk kötelesek, mivel “az irgalmasság a kötelezettségen túlmenő segítő szeretet”.

Ferenc pápa a szentév lezárására a Vatikánba szólította a bíborosokat, akiket a Szent Péter téren bemutatott mise végén egyenként köszöntött. Közöttük Erdő Péter bíborost is.

A szentév üzenete az, hogy vegyük észre, létünket és képességeinket ajándékba kapjuk, ezért a történelemben és a világban nem szorongva kell élnünk, hanem bizalommal, azzal a reménnyel hogy Isten jóságos és alkotó szeretete kiterjed a történelemre és a mi sorsunkra is

– fogalmazott Erdő Péter.

Megjegyezte, a népek között gyakran súlyosabb, mélyebb ellentétek léteznek, ezeknek a feldolgozása azonban nem egy ember elhatározásán múlik. “Ezeken dolgozni kell, elsősorban neveléssel, de azt hiszem, hogy ezek megoldása nemzedékek munkáját kívánja” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/Marjai János)