Saját férjére allergiás, a közelébe sem mehet

Johanna Watkins ritka betegségben szenved, a férje maszk nélkül megölelni sem tudja.
Kapcsolódó cikkek

Férjétől elválasztva kell élnie egy minnesotai nőnek, ez bizonyul az egyetlen biztonságos megoldásnak. Johanna és Scott Watkins orvosról orvosra járva próbálta meg kideríteni, mi okozza a nő borzalmas tüneteit férje jelenlétében. Az esetről a Foxnews írt.

„Olyan érzés, mintha a testem háborút vívna önmagával, a torkom összeszorul, mint amikor Darth Vader az erővel fojtogatja áldozatait”

– nyilatkozta Johanna.

Végül, rengeteg téves diagnózis után kiderült, Johanna MCAS-ben, azaz hízósejt-aktivációs szindrómában szenved. A test hízósejtjeinek feladata lenne, hogy a vegyi anyagokat a megfelelő időben engedje ki, azért, hogy szabályozza az immunrendszer reakcióit, Johanna teste azonban a rossz időben teszi ezt a rossz helyen, ezért reagál rosszul férje jelenlétére.

Dr. Lawrence Afrin szerint, aki a minnesotai egyetem hematológiai és onkológiai professzora, nem egyszerű az ilyen betegséget kezelni, ugyanis ez a szindróma több helyen okozhat gyulladást a szervezetben. „Akár a népesség 15%-a is szenvedhet hasonló megbetegedésben, de a komplex tünetegyüttes miatt nem ismerik fel, helyette félrekezelik például irritábilis bél szindrómával, fibromyalgiával vagy krónikus fáradtsággal.”

Míg a legtöbb páciens pozitívan reagál a megfelelő gyógyszeres kezelésre, Johanna esete annyira kivételes, hogy állapotát nem sikerült javítani. A betegsége miatt el kellett költözniük egy helyi párhoz, akik négy gyerekükkel együtt befogadták és segítik őket. A felső szinten légmentesen zárható szobát építettek ki, hogy ott nyugodtan tudja napi dolgait intézni, ha mégis egymás közelébe kell menniük, a férfinek orvosi maszkot kell felvennie.

„Nem tudok hozzá közel menni, nem ölelhetem meg”

-panaszkodott a férfi, aki a betegség ellenére is úgy döntött, továbbra is a feleségével marad.

 

(Kiemelt képünk pusztán illusztráció.)