Egy tarajos sül lenyelt tüskéje szúrta át egy nő szívét

Az amerikai nő és orvosai igencsak meglepődtek, amikor kiderült, mi okozta mellkasi fájdalmait.
Kapcsolódó cikkek

Nagy meglepetés ért egy 49 éves nőt, miután megtudta, hogy mi okozta mellkasi fájdalmait. Mint kiderült, a meg nem nevezett nőnek úgy sikerült lenyelnie egy tarajos sül tüskéjét, hogy észre sem vette, és az végül a szívénél átszúrta az aortáját – írta a LiveScience, egy amerikai orvosi szaklapban ismertetett esetről.

A beszámoló szerint a nőnél először pánikbetegséget állapítottak meg az orvosok, amikor először ment be egy kórházba nehéz légzésre, valamint mellkasi fájdalmakra panaszkodva, amik csak rosszabbak lettek, amikor lefeküdt. Miután panaszai nem szűntek a nő egy héttel később egy másik kórházba ment, ahol az orvosok észrevették, hogy túl sok folyadék gyűlt össze a nő szívburkában, valamint egy “nehezen meghatározható zavart” találtak az aorta falában.

A nőt benntartották, hogy további vizsgálatokat végezzenek rajta, és leszívják a szívburokból a folyadékot, amit azonban hat nap alatt még két további alkalommal meg kellett ismételniük. A legutolsó alkalommal már vért is találtak a folyadékban, ezért megműtötték a nőt, akinek az aortájából egy „fekete, hegyes tárgyat” emeltek ki. A tárgyról később megállapították, hogy egy tarajos sül tüskéje.

A nő a műtét után elmondta: néhány héttel a tünetek megjelenése előtt a kutyája összeverekedett egy tarajos süllel,és utána több tüskét is ki kellett szednie kedvencéből. Ekkor nyelte le a szívét megsértő tüskét, ami azután érte el az aortáját, hogy keresztülszúrta a nyelőcsövét.

Az esetről beszámoló szaklap adatai szerint nagyon ritka, hogy lenyelt idegen tárgyak átszúrják a nyelőcsövet: ilyen csak az esetek egy százalékában történik. Ugyanakkor megemlítik, hogy több mint száz olyan esetről tudni, amikor lenyelt halszálka átszúrta a nyelőcsövet és megsértette az aortát.