Ezt látta a Nemzetközi Űrállomás legénysége a pusztító Matthew hurrikánból – Videó

Az utóbbi évek egyik legerősebb hurrikánja már halálos áldozatokat is követelt.

Helyi idő szerint kedd reggel érte el Haiti nyugati partját az utóbbi évek egyik legerősebb hurrikánjaként számon tartott Matthew, helyi idő szerint kedd reggel – közölte az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán 4-es erősségűként besorolt Matthew-t akár óránkénti 230 kilométeres széllökések is kísérhetik. A Matthew-nak már halálos áldozatai is vannak Haitin, ahol egy férfi a csónakjával felborult, és a vihar miatt megemelkedett tengerben lelte halálát. Egy másik férfit eltűntként tartanak nyilván – közölték a hatóságok. Egy asszony hétfő este életét vesztette Port-Salut-ben, mert az áradások miatt nem tudott egészségügyi ellátáshoz jutni.

A hurrikán terjedéséről a Nemzetközi Űrállomás YouTube-csatornájára töltöttek fel videót:

A Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó Haitin – a térség legszegényebb országában – az erdőirtások nagyban növelik a pusztító áradások és földcsuszamlások lehetőségét, az épületek rossz minőségét is számításba véve, a hurrikán nagy károkat okozhat.

A Matthew az egyik legerősebb trópusi vihar, amely az utóbbi években a Karib-tengeri térség felett áthaladt. Rövid ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatú erősséget is elérte, mielőtt 4-es fokozatúra csökkent. Legutóbb 2007-ben pusztított a térségben ilyen erősségű hurrikán, a Felix nevű.