Meglepő hatást gyakorol a szex a férfiakra

Előfordult már veled, hogy szex után erős vágyat éreztél, hogy templomba menj, vagy elmondj egy imát?
Kapcsolódó cikkek

Előfordult már veled, hogy szex után erős vágyat éreztél, hogy templomba menj, vagy elmondj egy imát? Ha igen, ne aggódj, mert tudományos magyarázat van rá. Pláne, ha férfi vagy.

A Duke Egyetem friss kutatása szerint ugyanis a szex megnöveli az Istenbe és vallásunkba vetett hitünket. A szexuális együttlét úgynevezett oxitocint, vagy más néven “ölelési hormont” termel a szervezetünkben, ami kulcsszerepet játszik a szerelemben.

Az oxitocin megtalálható minden emberi szervezetben, de szex, szülés és szoptatás közben stimulálódik. A kémikusok régóta tudták róla, hogy serkenti a bizalom és a szociális kötődés kialakulását, de a kutatók most rájöttek, a férfiak spiritualitásának fejlődésében is nélkülözhetetlen.

A spiritualitást és a meditációt a korábbi tanulmányok során az egészséghez és a jó közérzethez kapcsolták. Meg akartuk érteni a biológiai tényezőket, amelyek befolyással lehetnek a spirituális élményekre

– fogalmazott Dr. Patty Van Cappellen kutatási asszisztens.

Hogy teszteljék a férfiaknál a végbemenő kémiai reakciót, a résztvevők egyik felének oxitocint adtak, másoknak pedig placebót.

A vizsgálat végén azon férfiak, akiknek oxitocint adtak az orvosok, nagy százalékban fogalmaztak úgy, hogy a spiritualitás fontos szerepet tölt be az életükben.

Az eredményből kiderült, az oxitocin olyan pozitív érzelmeket váltott ki a férfiakból, mint a hála, a remény, az inspiráció és a nyugalom.

A kutatás szerint a nők több oxitocint termelnek a férfiaknál, de csak utóbbi nemnél vizsgálták eddig a hatásait.

(Mirror)