Kevés a spermadonor: már baráti körből vadásszák az adományozókat

Az ország legnagyobb meddőségi centruma, a Kaáli Intézet önerőből próbál alkalmas donorokat találni, olykor egy-egy vacsorán, baráti találkozón. Mert bár a magyar férfiak spermái pontosan ugyanolyan minőségűek, mint bármelyik nyugati országban, jóval kevesebb köztük az adományozó kedvű. Ráadásul tízből átlagosan csupán egy-két férfi alkalmas arra, hogy donor legyen. Pedig ha megdupláznák az állami forrást, 1500-2000 gyermekkel több születne Magyarországon évente.
Kapcsolódó cikkek

A magyar spermapiac körüli botrány tavaly télen kezdődött:

Csak magukra számíthatnak

Tehát egyetlen, genetikailag rendellenes donor miatt hatalmas méretű és ellentmondásokkal teli ügy kerekedett hazánkban, ami egyáltalán nem kedvezett az egyébként is kevés mintával rendelkező meddőségi területnek.

A Kaáli Intézetben azonban hamar észbe kaptak. Dr. Kaáli Géza, az ország legnagyobb meddőségi klinikájának alapítója már tavaly júniusban eldöntötte, hogy saját maguknak fogják összegyűjteni a szükséges mennyiségű donor-hímivarsejtet.

Úgy láttam, hogy az OTH-nál hajthatatlan, az üggyel szemben ellenséges emberek ülnek és a bírósági döntés nagyon el fog húzódni, úgyhogy elkezdtünk donorspermát gyűjteni saját magunk.

A toborzást nem úgy kell elképzelni, hogy a meddőségi centrum felhívásokkal aggatta tele a nagy hazai campusokat, multicégeket és út melletti óriásplakátokat helyezett el. Dr. Kaáli személyes kapcsolatait vetette latba, hogy segítsen a gyermektelen párokon.

Spermabank (spermabank)

Ismeretségi körből is toborzunk. Családtagjaim baráti körében is gyakran felmerül témaként az adományozás, illetve én is találkozom fiatalemberekkel különböző szituációkban. Ilyenkor próbálom meggyőzni őket arról, hogy a donáció nemes feladat és megkérdem őket, hogy nincs-e kedvük spermadonorrá válni. Humorosan azt mondhatnám, hogy néha egy-egy vacsora, egy találkozó eredményez donorokat, ápolni kell a személyes viszonyt. Ez hihetetlen energiát és kitartást igényel!

Megfelelő donort találni viszont rendkívül nehéz – folytatja a professzor.

Tízből átlagosan egy-két férfi alkalmas, tízből háromnak olyannyira életképtelenek a spermái, hogy nekik is donorra volna szükségük. Ráadásul, mire egy spermadonor alkalmassá válik beadásra, azaz “beélesedik” a minta, eltelik akár hét-nyolc hónap is.

Mielőtt azonban végképp nekikeserednénk, fontos kiemelni, hogy a magyar férfiak spermái pontosan ugyanolyan minőségűek, mint bármelyik nyugati országban. Egy különbség van: kevesebb az adományozó kedvű fiatalember.

Nincs elég, hosszú a várólista

A Humancell Kft-nél, Magyarország (most már) egyetlen spermabankjánál sem jobb a helyzet. Hozzájuk 2015 januárja óta 121 fiú jelentkezett a donorprogramra, közülük tizenhat adományozó vizsgázott megfelelőre, de csak tizenkettő aktív, négyen ugyanis kiestek fertőzöttség miatt.

Ha minden jól megy, jövő tavasz, nyár végéig 140 ampullát tudunk adni a várakozóknak. A párok több mintára is igényt tartanának, de ezt jelenleg nem tudjuk biztosítani, hiszen olyan sokan várakoznak. A listánkon a mai napig 203 páciens sorakozik, egyeseknek akár két évet is kell várniuk. Jó hír azonban, hogy jelenleg is folyamatosan szűrünk és jóval többen jelentkeznek, mint 2015 előtt

– számolt be a 24.hu-nak a Humancell ivarsejtbank egyik munkatársa.

Nem a spermahiány a legnagyobb baj

Kaáli Géza szerint a megoldás az import sperma átmeneti legalizálása nélkül nagyon nehéz. Az egyedülálló, ám utódra vágyó nőknek, illetve az inszeminációra váró pároknak míg az intézet erőfeszítései ellenére sem jut donor-hímivarsejt. Saját meddőségi centrumukban jelenleg ezer donorspermából gazdálkodhatnak.

Az orvos hosszú távon azt tartaná járható útnak, ha eltörölnék a teljesítményvolumen korlátot, vagyis állami szintem megnövelnék a mesterséges megtermékenyítések évi limitjét, és nem kétmilliárd, hanem négymilliárd forintot költenének el a meddő párokra.

Most évente 6500 kezelést engedélyeznek állami forrásból, ám ezt a mennyiséget úgy 3000 páron végzik el, mivel nem minden esetben sikeres a lombikprogram. Úgy 12 ezer kezelésre volna szükség, de inkább úgy fogalmazok, hogy minden meddő párnak lehetőséget kellene biztosítani, és így 1500-2000 gyermekkel több születhetne meg évente. A jelenlegi két milliárd forint helyett meg kellene duplázni az erre fordítható keretösszeget.

Ez esetben egy olyan nagy intézet, mint a Kaáli, sokkal nagyobb energia és anyagi befektetéssel tudna spermadonorokat is toborozni 

– magyarázza a professzor.

In vitro fertilisation, IVF macro concept

Ötletek vannak, de úgy tűnik, senki nem kíváncsi rá

A Humancellnél is lennének elképzelések a jelenlegi áldatlan állapotok javítására. Készítettek például egy javaslatcsomagot az adományozással kapcsolatos jogszabály módosításokra. Ebben többek között ezt írják:

Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben egy hímivarsejt donációs program sikeres megvalósításához elengedhetetlenül szükség van egy széles körű egészségügyi felvilágosító kampányra, amely a fertilizációs problémákra, azok kivizsgálásának és kezelésének a lehetőségeire, valamint az ivarsejt donáció társadalmi jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Valamint egyebek mellett javasolják még egy országos donornyilvántartó program létrehozását, és az ugyanazon donortól származó utódszám korlátoknak a felülvizsgálatát (jelenleg egy donor négy terhességig adományozhat).

Az államtitkárság szerint minden a legnagyobb rendben van

Kérdéseinkkel megkerestük az Egészségügyért Felelős Államtitkárságot is. Ám válaszukban nem tértek ki arra, hogy bármilyen egyéb változtatást terveznének a közeljövőben.

Válaszukat szó szerint közöljük:

 A kormány kifejezetten bátorítja, hogy minél több meddő pár számára nyíljon meg a lehetőség a gyermekvállalás előtt, akár olyan módon, hogy a mesterséges megtermékenyítéshez másik személytől (donortól) származó hímivarsejtet vesznek igénybe.

 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal – segítő hatóságként – minden támogatást megad a szolgáltatóknak annak érdekében, hogy pácienseik megfelelő színvonalú ellátásban részesülhessenek.

 

2016. január 1-től olyan jogszabályváltozás lépett hatályba, amely az eddiginél szélesebb kör számára teszi lehetővé a hímivarsejt gyűjtését, ezzel is biztosítva a lehetőséget arra, hogy minél több meddő pár vállalhasson gyermeket.

 

Az EFOP-1.8.4 program célja a meddőség megelőzésével, a reprodukciós zavarokban szenvedő párok kivizsgálásához és terápiás eljárásokhoz való hozzáférés javításával, a sikertelen terhességek okainak speciális vizsgálatával és személyre szabott kezelésével, a várandósok fokozott védelmével, továbbá a lakosság tájékoztatásának szélesebbé tételével az egészségesen megszületett újszülöttek számának évről évre történő folyamatos növelése. A projekt keretösszege 2,50 milliárd forint.

A kérdés csak az, hogy a fent nevezett milliárdokat pontosan mire költi a kormányzat? A Kaáli Intézetben jelentkező meddő párok ugyanis ebből az összegből eddig még egy forintot sem láttak – mondja dr. Kaáli Géza. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal minden támogatása ellenére a várólistán lévő meddő pároknak, beleértve a férfi meddőségben szenvedőket is, egyelőre nem lehet gyermekük.