“Kamaszkorra helyrehozhatatlan károkat okozhat az apa hiánya”

Nincs szükség Disneylandre, eröltetett programokra, vagy ajándékok tömkelegére. Van viszont két fontos dolog, amiből az apának legalább annyira ki kellene vennie a részét, mint az anyának: ez a gondoskodás és a játék. És ez nem csak duma, számtalan kutatás bizonyította már, hogy az apa aktív jelenléte pozitívan hat a gyerek mentális egészségére.  

Itt van mindjárt néhány adat Léder László pszichológustól, ami eléggé szemléletesen kifejezi az apa szerepének fontosságát.

Amerikai statisztikák alapján apa nélküli családból kerül ki

Szerencsére azt lehet mondani, hogy a társadalom és a média irányából tapasztalható egyfajta pozitív szemléletváltozás. Bár a szakember szerint a cikkek, szakirodalmak többsége, illetve a közbeszéd még mindig főként az anya feladatairól és nehézségeiről hangos, akadnak üdítő kivételek.

Egyre inkább értjük, hogy az apa szerepe nem másodlagos egy családban. 

A NLCafé tavasszal indított egy kampányt, melyben a kifejezetten az édesapákra fókuszáltak. Keresték az ország kedvenc apukáját. Bárki benevezhetett egy olyan családos férfiembert, aki szerinte kiérdemelheti ezt a címet. A Dove az Apák napjára készült egy kis videóval, amihez #IgaziHősök hashtaggel ellátott apa-gyermeke fotókat vártak és várnak Facebook oldalukra.

Apa legyen ott. De hogyan?

Léder László hangsúlyozza, egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolni, amikor a jó apa ismérveit vesszük sorra . Sablonokat, recepteket pedig senki ne próbáljon a családjára húzni.

Az apa legfontosabb feladata, hogy időt töltsön a gyermekeivel, és ne csak testben legyen jelen, hanem lélekben is. Ezek nyomán magától kialakul majd a jó kapcsolat. A gyermek egyébként is irányjtja a szülőt, és el fogja mondani, hogy neki mire van szüksége.

Két dolgot azonban minden kisgyermekes férfinak szem előtt kellene tartania: a játék, és a gondoskodás olyan feladatok, amik alól az apa sem húzhatja ki magát. Pontosabban igen, csak azt nagyon fogja majd bánni, mikor a gyermeke tinédzser lesz.

Részletek a videóban!