Bemutatták a direkt menekülteknek készült túlélőruhákat

Egy fiatal dizájner úgy gondolta, itt az ideje, hogy a divatipar is segítse a menekülteket.

Az elmúlt időszakban egyre csak nő az Európába vándorló menekültek száma. Ezek az emberek, ha kell, az életüket is kockáztatják, hogy eljussanak egy biztonságosabb helyre, ahol nem üldözik őket a vallásuk, vagy a meggyőződésük miatt. A hatalmas embertömegből azonban nem mindenki jut el a kívánt nyugati országba, vannak olyanok, akik eltűnnek, vagy meghalnak út közben.

Mindeközben a világ másik, biztonságosabb oldalán, a New York-i Parsons Design iskolában egy diák, Angela Luna úgy döntött, hogy megpróbál segíteni ezeken az embereken, méghozzá azzal, amihez ért, azaz a ruhatervezéssel.

Angela Luna

Nem vagyok sem menekült, sem szíriai. Csak egy egyszerű ember vagyok és pont ez késztetett arra, hogy megpróbáljak rajtuk segíteni. Egy este a menekültválságról olvastam, nem sokkal Égei-tengeren történt tragédia után. Úgy éreztem hogy valahogy segítenem kell ezeken az embereken, de egy New York-i divat iskola diákjaként fogalmam sem volt, hogy tudnék tenni értük.

Luna belegondolt, hogy a divatipar, amelyben majd egyszer valószínűleg dolgozni fog, eddig nem segített túl sokat a menekülteken. A fiatal dizájnernek ezért eszébe jutott, hogy a közelgő diplomamunkájaként a vándorló tömegeknek tervezne ruhákat, amelyek alkalmazkodnának az út közben jelentkező szélsőséges időjárási körülményekhez.

Angela Luna/Konbini

Luna túlélés témájú uniszex kollekciója többfunkciós, vízálló kabátokat, átalakítható sátrakat és hátizsákokat tartalmaz. Az igazán nagy kérdés az, hogy a lány hogyan tudja eljuttatni ezeket a praktikus holmikat. A legjobb az lenne, ha valamelyik segélyszervezet belevenné a fent említett ruhákat a rászorulóknak eljuttatott alap segélycsomagjába.

A darabokat egyébként már meg lehet vásárolni, sőt, jó pár példány már eljutott magukhoz a menekültekhez is.

A ruhák praktikusságáról íme egy szemléletes videó.

Konbini