Hamarosan automatákból lehet majd füvet venni a jamaicai reptereken

Nincs egy kis apród? Nem veszi be a papírpénzt a fűautomata.

Drágám, nincs egy kis apród? Nem veszi be a papírpénzt a fűautomata.

Sok ilyen beszélgetés hangozhat el majd a közeljövőben, már ha átmegy az a javaslat a jamaicai törvényhozáson, amely lehetővé tenné a reptereken való marihuánaárusítást. A tervezet szigorúan szabályozná a vásárlást, 2 unciában, azaz 56 grammban maximalizálnák a fejadagot, ami egyébként még így is nagyon soknak számít, konkrétan nincs ember, aki el tudna szívni ennyi füvet rövid idő alatt.

A törvény pontos szövege heteken belül konkretizálódhat, az egyeztetések pedig már megkezdődtek a jamaicai kormánnyal és a Cannabis Licensing Authority nevű marihuánaforgalmazással foglalkozó társasággal is. A CLA vezetője, Hyacinth Lightbourne elmondta, hogy szeretnék, ha az országba utazók, akik közül sokan csak a marihuána miatt választják Jamaicát, megfelelő minőségű, ellenőrzött körülmények között termesztett fűhöz jutnának.

Homer Simpson

A fűautomaták üzembe helyezése egyébként nem lenne egyedülálló, hiszen világszerte már sok helyen vesznek így marihuánát. Ez alapvetően nagy segítség a terápiás fogyasztóknak, mivel így biztonságos, ellenőrzött körülmények között tudják beszerezni a gyógyszerüket. Az előzetes esettanulmány szerint a lépés nemcsak a turistáknak és a fogyasztóknak lenne jó, de a magának a kormánynak is jelentős bevételt jelentene, így ugyanis a füvezni vágyók nagy eséllyel csak az állam ellenőrzése alatt álló automatákból vásárolnának.

A fenti gondolatmenet igazolására remek példa Colorado, ahol a legalizálás után a nagyjából egymilliárd dollár forgalmat bonyolító új iparágból közel 135 millió dollárnyi adó folyt be, ráadásul mindezt úgy, hogy az árusítás nem tartozik közvetlenül az állam fennhatósága alá.

Konbini