Megerőszakolt kétéves kislány: ennyit ér egy megnyomorított élet

Egy ennyire kicsi gyerek teste egy ekkora fizikai traumát nehezen vagy alig képes elviselni. Súlyos, maradandó sérülésekkel kell leélnie életét.

Egy éjszakán át küzdöttek az orvosok annak a kétéves kislánynak az életéért, akit múlt héten erőszakolt meg egy ismeretlen elkövető a főváros VI. kerületében. A 24.hu információi szerint az eset kedden vagy szerdán történt.

A tragédia részleteiről nem könnyű beszélni, a kisgyermekekkel szembeni szexuális fellépés az egyik legerősebb társadalmi tabu. A megrendítő testi következményekről és a magyar törvényhozás szigoráról kérdeztünk szakembereket.

Dr. Demjén László szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos a 24.hu kérdésére elmondta: minél kisebb gyermeket érint az erőszak, annál valószínűbb, hogy – ha egyáltalán meg tudják menteni az áldozat életét – súlyos, maradandó károsodásokkal kell számolni. Egy kétéves gyermek teste egy ekkora fizikai traumát nehezen vagy alig képes elviselni.

A gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak során gyakrabban nem a hüvelyben, hanem a végbélben történik a behatolás

– mondta el a Heim Pál Gyermekkórház gyermeknőgyógyászati rendelésének vezető főorvosa. A különböző hámsérülések és berepedések mellett – az erőbehatástól függően – megsérülhetnek a belső szervek, a kismedence, a húgycső, a hüvely, a végbél, illetve a méh és a petefészkek is.

Az ilyen kiskorban elszenvedett nemi erőszak következményeként – akár valamilyen tárggyal, akár ujjal vagy nemi szervvel történik a behatolás – széklettartási problémák, meddőség, kismedencei komplikációk léphetnek fel. Kisgyermekkortól pedig súlyos, pszichés, lelki problémák jellemzőek. 

Az utóbbi időben egyre több gyermek válik nemi erőszak áldozatává, ez a világszintű tendencia nálunk is megfigyelhető, ám Magyarországon az ilyen súlyos, ennyire fiatal gyermek ellen elkövetett erőszak viszonylag ritka – tette hozzá a főorvos.

Évtizedek a rácsok mögött

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Dr. Magyar György ügyvédet arról kérdeztük, milyen büntetés várhat az elkövetőre, ha kézrekerítik.

A hatályos Btk. szerint 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki 12 éven aluli személy sérelmére követ el szexuális erőszakot, további minősítő körülmény, ha az elkövető a sértett hozzátartozója, nevelője

-tudtuk meg dr. Magyar Györgytől, aki hozzátette: vizsgálni kell azt is, hogy a kislány milyen fizikai sérüléseket szenvedett, mert a szexuális erőszakon túl az elkövetőnek ezekért is felelnie kell.

Amennyiben sérülései életveszélyes állapotot idéztek elő, azért a törvény önmagában 2-8 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé. A halmazati szabályok alapján, amennyiben ebben a két bűncselekményben bűnösnek mondanák ki az elkövetőt,

akár 22 és fél év szabadságvesztés is kiszabható lenne vele szemben.

Dr. Magyar György szerint az elkövetőt csak akkor küldhetné kényszergyógykezelésre a bíróság, ha igazságügyi szakértő megállapítaná, hogy elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető.