Tudja, hová kerülnek a reptéren elveszett csomagok?

Amerikában például egy óriási áruház polcaira.

Egy fiatal biztosítási ügynök, H. Doyle Owens 1970-ben egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönkért egy barátjától háromszáz dollárt, valamint egy kisteherautót, és bekopogott az Amerika-szerte távolsági buszokat üzemeltető Greyhoundhoz, hogy nem adnának-e el neki esetleg néhány tucat, már hosszú idő óta a raktárban porosodó, egykor a járatokon hagyott csomagot. A férfi úgy gondolta, hogy maximum néhány hét alatt eladhatja őket szülővárosában, az alabamai Scottsboroban, de óriásit tévedett, hiszen

az elképesztően olcsón árult dolgokat még aznap mind elkapkodták.

Owens persze folytatta a csomagok felvásárlását, de a következő nyolc évben mindössze ügynöki munkája után foglalkozott ezzel, de vagyona mégis gyorsan gyarapodni kezdett.

A következő években más busztársaságokkal, városi tömegközlekedési cégekkel és légitársaságokkal is megegyezett, ma pedig minden nap kamionok egész sora érkezik a 4600 négyzetméteresre nőtt áruházhoz, hogy a több, mint 90 napja gazdátlan tárgyak újra valakinek a tulajdonába kerüljenek.

A polcokra kerülő termékek hatvan százaléka ruha –melyeket az állam legnagyobb tisztítóüzemében tisztítanak meg –, de természetesen könyvek, CD-k, médialejátszók, ékszerek, sporteszközök és fényképezőgépek egész sora is a polcokra kerül.

A látogatók, sőt, a tulajdonosok sem tudják, hogy aznap épp mit fognak találni, így az áruházban tett minden egyes látogatás felér egy kincskereséssel.

Szerencsés emberek vásároltak már itt Versace-ruhát az ár huszadáért, mindössze tizenötezer forintnyi dollárért, százhúszezres Chanel-cipőt tízezerért, de az értékük feléért vesztegetett ékszerek előtt is tömegek hömpölyögnek, hiszen az aranygyűrűk és gyémántnyakláncok néha meglepő árakon keresik új gazdájukat.

Az eladhatatlan dolgokat karitatív szervezeteknek és az Üdvhadseregnek ajándékozzák, vagy egyszerűen csak elküldik a harmadik világbeli országok egyikébe, ahol még biztosan éveken át megbecsülik őket.

A bolt a legszokatlanabb elemekből egy múzeumot is nyitott a bolt sarkában, így például egy lovagi páncél, régi hangszerek, fura szobrok, egy kitömött krokodilfej, vagy egy óriási bálnacsont.

Fotók: Chris Maluszynski