Szex, kontra hajléktalanság, és börtön.

Az elítéltjeinket ellátjuk meleg helyiséggel, étellel, ruhával, gyógyszerrel, tisztálkodási, kapcsolattartási, lehetőséggel. Joguk van dolgozni, tanulni, pihenni, de nincs lehetőségük az intimitáshoz, az alapvető szexuális ösztöneik kiéléséhez.

Az alábbi kisfilm a Wesley stúdió munkája. Iványi Gábort és munkatársait mutatja, amint menekülteknek visznek élelmiszert, édességet, vizet, mobil wécéket, és közösen szedik össze a szemetet a kerítés tövében kialakult menekülttábor környékén.

 

Kérdezhetitek vajon mi köze van ennek a kisfilmnek témámhoz a szexhez?

Nagyon is sok. Mert ahogyan egy társadalom, egy kormány viszonyul az alapvető emberi igények kielégítéséhez, a táplálkozáshoz, az ürítéshez, a nemiséghez, a szexualitáshoz, úgy viszonyul a szabadsághoz.

Nem kiváltság, hanem alapvető emberi jog, hogy mindenki szabadon hozzáférjen igényei kielégítéséhez.

Ha hajléktalan embert látok utcán aludni, összeszorul a szívem, és a második gondolatom az, hogy hol tudja ez az ember elvégezni a dolgát? Biztosan nem csak én ragaszkodom a saját, jól megszokott fürdőszobai környezetemhez, hanem másoknak is vannak olyan “mániái”, amivel kialakítanak egy mosdói rutint.

A tisztálkodás szintúgy idetartozik. Ezeknek a tevékenységeknek a hajléktalan ellátás valamilyen minimális szinten, talán ad némi megoldást.

De mi van az intimitás, a szexuális igények kielégítésének lehetőségével? Ha, van olyan szerencsés helyzetben hajléktalan ember, hogy lenne kivel összebújnia, hol teheti meg a nézőközönség kizárásával?

És mi van a mentálisan beteg, sérült emberekkel? Vagy a mozgásukban korlátozottakkal? De, mondjak mást! Mi a helyzet az elzárt emberekkel? Azokkal, akik intézetben vagy börtönben vannak? Azt gondoljátok kevesen vannak? Hát nem, nagyon nem! Évente kb. 20000 csak a börtönbüntetésüket töltők, és nem beszéltem az egyéb nevelő, pszichiátriai, szociális, és idős otthonokról.

Büszkék az illetékesek, hogy csökken az egymás sérelmére elkövetett bűncselekmény a börtönökben, holott lehet nem csökken, csak kevesebb derül ki, jut nyilvánosságra, ami a jéghegy csúcsa. A fajtalankodás a börtönökben természetes állapot. Sem az erőszakoskodó, sem az áldozat, sem a zárkatársak nem jelzik, hiszen ez a “rend”, a hierarchia kialakulásának a menete. Az erősebb kutya baszik, a tudja már mindenki hol a helye a ranglétrán szindróma. Az agresszió és a szexualitás kéz a kézben járnak, édestestvérek, hiszen mindkettő hormonális okokra is visszavezethető. A szexualitás megélése nem véletlenül bír feszültség levezető, nyugtató hatással.

Az elítéltjeinket, a börtönbüntetésüket töltőinket ellátjuk meleg helyiséggel, étellel, ruhával, gyógyszerrel, tisztálkodási, kapcsolattartási, lehetőséggel. Joguk van dolgozni, tanulni, pihenni, de nincs joguk illetve lehetőségük az intimitáshoz, az alapvető szexuális ösztöneik kiéléséhez. A többségi társadalom fej elfordítva nem akarja tudomásul venni, hogy valós, emberi igény. Az egész társadalom, egy prűd, hamis, keresztényi elveket vallva, azt hiszi ha nem beszél erről a problémáról, akkor nincs is.

Ha érdekel valakit a törvényi rendelkezés a fogvatartásról, annak idelinkelem.  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400016.IM

Az egyéb szociális intézmények törvényi szabályozását nem néztem végig, de ha valaki talál a szexualitás kiélésével kapcsolatosan paragrafusos rendelkezést, akkor örömmel veszem, és kap tőlem egy piros pontot.

Igaz, ez a téma nem olyan fontos, mint a kerékpárügy, de ha egyszer odakerülök, szívesen vállalom, hogy a hátrányos helyzetűek, hajléktalanok, nyuggerek, rokkantak, börtönlakók, országos, sok csillagos madamja legyek. Abból a kuplerájból ami ma a parlamentben van már úgyis csak ez hiányzik!

Puszi Brigi :)