A Rolling Stones méretes szöget ütött a szocializmus koporsójába

Bomlik a világ egyik utolsó szocialista diktatúrája, amihez Mick Jaggerék is hozzátették a magukét.

Hatalmasat nyit mostanában Kuba a szabad világ felé, a hónap elején az amerikai Major Lazer lépett fel félmillió ember előtt, itt találkozott Ferenc pápa és Kirill pátriárka, Obama pedig nemrég hagyta el az országot. Bomlik a világ egyik utolsó szocialista diktatúrája, amihez Mick Jaggerék is hozzátették a magukét.

A The Rolling Stones tagjai, Mick Jagger énekes, Charlie Watts dobos, Keith Richards gitáros és Ronnie Wood basszusgitáros érkezik a havannai José Marti nemzetközi repülőtérre 2016. március 24-én. Az együttes a következő napon ingyenes koncertet ad a kubai fővárosban. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

Major Lazer és Diplo bulija után egy fiatal kubai azt mondta, soha nem látta még a generációját ilyen boldognak. A pénteki Stones-koncert után (ami magyar idő szerint szombat hajnalban ért véget) egy egész ország gondolja ugyanezt.

José már Spanyolországban született, a szülei elmenekültek Kubából, de a koncertre visszatértek, a nagyszülőkkel együtt három generáció ment el Jaggerék bulijára.

„A rock and roll egyesítette újra a családomat, két órára mindenki elfelejtette a Castro-rezsimet”, mondta José a 24.hu-nak.

Ladies and gentlemen, the Rolling Stones! Hola Habana, ¡buenas noches mi gente de Cuba!

Az ingyenes koncerten nagyjából félmillióan voltak, az Angie előtt Jagger tört spanyolsággal szólt a közönséghez:

„Tudjuk, hogy az utóbbi években nagyon nehezen hallgathattátok a zenénket, de most itt vagyunk és élőben játszunk nektek. Úgy gondoljuk, nagy változások előtt álltok.”

Egy 54 éves kubai sakkmester rumos kávéval a kezében készült Keith Richardsék fellépésére.

Amikor én tinédzser voltam, a hetvenes években, úgy hordtam a hajam, ahogy Jimi Hendrix. Az iskolában gondolkodás nélkül levágták, ami nagyon megviselt. Egy idő után azt láttam, hogy a hatalom a legkisebb dolgokba is beleszól. Most pedig itt állok a brit legendák előtt, akik az én országomban lépnek fel. Elmondhatatlanul boldog vagyok, végre a dolgok elkezdhetnek úgy működni itt is, ahogy kellene.

Majd elővette a kilencvenes évekbeli kameráját és filmre vette az egész koncertet.

Mick Jagger, a Rolling Stones brit rockzenekar énekese az együttes havannai koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

A legtöbben brit színekbe öltöztek, a kiöltött vörös nyelv is ott feszített a pólójukon. A negyvenes évei közepén járó Pablo, a havannai biztonsági őr is így öltözött.

„Én inkább a Beatlesért vagyok oda, de most azt mondom, így már nyugodtan halok meg. Fellépett nálunk a Rolling Stones, újabb lépést tettünk a demokratizálódás felé. Ez az egész egy valóra vált álom.”

Havanna, 2016. március 26.
Rajongók a Rolling Stones brit rockzenekar havannai ingyenes koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

A Brown Sugar után Jagger elköszönt a közönségtől, de mindenki tudta, hogy a java még csak most jön. A Stones eljátszott még két számot, a Satisfactionnel búcsúztak.

„Mindenért kárpótolt ez a két óra, életem összes szenvedéséért. Úgy érzem, ezzel bepótoltam mindent, amit egy szocialista ország állampolgáraként nem élhettem át”, mondta a hatvankét éves Rocio lapunknak, aki lányával együtt ment el a koncertre.

<> on March 25, 2016 in Havana, Cuba.

Reméli, ő már egy szabad országban nő fel.

„Megérdemeltük”, összegezte elcsukló hangon egy rövidke Skype-beszélgetésben Diego az élményeit.

A havannai Ciudad Deportivaban tartott koncert setlistje, lehet pörgetni:

Keith Richards gitáros az óriáskivetítőn a Rolling Stones brit rockzenekar havannai koncertjén 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Rolando Pujol)

Szöveg: helyszíni beszámolók a 24.hu-nak, valamint az El País és az El Mundo vonatkozó írásai

Képek: Europress Fotóügynökség, EPA, MTI