Videó: így tanít a világ legjobb tanára

Menekülttáborban nőtt fel az egymillió dollárral jutalmazott Hanan Al Hroub.
Kapcsolódó cikkek

Idén (most először) egy palesztin tanárnő kapta a Global Teacher Prize-ot, azaz a „világ legjobb tanárának” járó elismerést. Hanan Al Hroub 43 éves, a Rámálláh mellett található Al-Birahban él, és egy ciszjordániai iskolában tanít. Ferenc pápa videóüzenetben gratulált a díjához.

Hanan Betlehem mellett egy menekülttáborban nőtt fel. Gyerekei súlyos traumán estek át: látták, ahogy apjuk megsérül egy lövöldözésben. Mivel Hanan a tanároktól hiába várta, hogy segítsenek a gyerekeknek átvészelni ezt a nehéz időszakot, úgy döntött, hogy maga próbálja meg a lelküket ápolni: nagyon sokat játszott velük, játékokat fejlesztett – és meg is lett az eredménye: a gyerekek nyitottabbak, magabiztosabbak lettek, jobban teljesítettek az iskolában.

Hanan ezek után döntötte el, hogy pedagógiát fog tanulni – és tanár lesz.

Az oktatási Nobel-díjnak is hívott elismerést egyedi tanítási módszerei miatt ítélték neki: játékterápiát alkalmazva tanítja a diákokat, akik közül sokan nap mint nap szembesülnek az erőszakkal a háború sújtotta övezetben.  A gyerekek sokat játszanak tanulás közben, és Hanan minden adandó alkalommal díjjal jutalmazza őket: olyan játékokkal, amelyeket ő maga vásárolt, esetleg otthonról hozott vagy a szomszédoktól kapott. Újrahasznosít régi, kidobott tárgyakat: szemléltetőeszközzé vagy jó válaszért kiosztható díjjá varázsolja azokat.

Megpróbál nemcsak tanárként, de szülőként is bánni az erőszakos környezet miatt sérült (és könnyen szintén erőszakossá váló) gyerekekkel.

A rangos nemzetközi díjjal együtt átvett egymillió dollárból olyan diákokat támogatna, akik maguk is majd tanítani szeretnének. Március 13-án vehette át az elismerést, és most visszatért diákjaihoz.