Több mint száz beteget csonkított meg a „hentes fogász”

Tíz év börtönt is kaphat a holland férfi, aki éveken át kínozta pácienseit egy francia kisvárosban, ahol ő volt az egyetlen fogorvos.

A héten megkezdődött a csak „hentes fogászként” és „horror fogászként” ismertté vált Jacobus Marinus Van Nierop pere egy francia bíróságon – jelentette a helyi sajtó. A férfi ellen súlyos testi sértés és csalás vádjával indítottak eljárást, miután 120 betege feljelentést tett ellene a rajtuk elvégzett „szadista” kezelések miatt. Van Nieropot akár tíz évig tartó börtönbüntetésre, valamint 150 ezer eurós pénzbüntetésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádakban.

A holland fogorvos 2008-ban kezdett el praktizálni Château-Chinon városában, miután a helyi önkormányzat által felbérelt fejvadász odacsábította a településre, aminek az érkezése előtti négy évben nem volt saját fogorvosa. A „rögbis testalkatú” férfit eleinte jól fogadták a településen, de az elkövetkező pár évben egymás után kezdtek el érkezni a panaszok a holland fogászra, akinek engedélyét szülőhazájában visszavonták.

A beszámolók szerint kezelései után a páciensek törött állkapcsokkal, tályogokkal és vérmérgezéssel távoztak, és rendszeresen előfordult, hogy egészséges fogakat távolított el. A vádak szerint Van Nierop felesleges beavatkozásokat végzett, egyszerre több beteget is kezelt és aggasztóan sok kezelést csak altatásban végzett.

Bírósági rajz Jacobus Marinus Van Nieropról

A betegek „erőszakosan szadisztikus fogkő-eltávolításokról” számoltak be. Egy 65 éves nő elmondása szerint egy alkalommal nyolc fogát húzta ki egyszerre, miután hét-nyolc injekciót adott be neki, és után „három napig vér ömlött” a szájából.  Egy nyolcvanéves férfi pedig közölte: egy foghúzás után úgy távozott a rendelőből, „húscafatok lógtak mindenhol” a szájában. Egy nyugdíjas tanárnőnek pedig a kezelés után kialakult tályog miatt hullott ki több foga is.

Ráadásul a kezelésekért eszméletlenül nagy összeget kért el. Egy beteg elmondta: 2009 és 2012 között 32 ezer eurót hagyott nála, és mások is arról számoltak be, hogy elképesztően sok pénzt kellett fizetniük a kezelésekért – amiket olykor el sem végzett.

A férfit 2013 közepén vette őrizetbe a helyi rendőrség, de szabadlábon védekezhetett. Van Nierop decemberben elmenekült Franciaországból. Végül egy kanadai kisvárosban bukkantak a nyomára, és kiadták Hollandiának, ahonnan végül visszakerült Franciaországban. Az ellene indított per a tervek szerint jövő hét pénteken ér véget.