Meghalt egy kétéves, mert szülei házi praktikákkal gyógyították betegségét

Ahelyett, hogy orvoshoz vitték volna, gyümölcsöt és cukorszirupot adtak neki. Bíróság előtt felelnek tettükért.

Bár az eset négy évvel ezelőtt, 2012-ben történt, a kanadai bíróság a közeljövőben hoz majd ítéletet annak a szülőpárnak az ügyében, akiknek gyermeke azért halt meg, mert nem vitték orvoshoz. Az ügyben indult nyomozás kiderítette, a kétéves gyermek agyhártyagyulladás miatt halt meg, de már ezt megelőzően is betegeskedett – írja a Global News.

A nyomozati anyag szerint a kétéves Ezekiel Stephan első tünetei hetekkel a halála előtt jelentkeztek: a kisfiúnak folyt az orra, láza és légzési nehézségei voltak. Az anyja, Collet Stephan a rendőrségnek azt vallotta, nem gondolta, hogy a betegség igazán komoly, ezért nem vitte gyermekét orvoshoz. Helyette, jól bevált házi praktikákkal igyekezett gyermeke immunrendszerét erősíteni: juharszirupos vizet, fagyott gyümölcsöket, fokhagymát, gyömbért és borecetet adott neki felváltva.

A CBC adatai szerint a szülők elvitték gyermeküket egy naturopatához is, aki a tünetek alapján közölte, hogy Ezekielnek vírusos fertőzése lehet, de nem mondta a szülőknek, hogy vigyék orvoshoz a fiúcskát. Ezekiel állapota a megfelelő gyógykezelés hiányában folyamatosan romlott, végül néhány nappal később meghalt.

Kép forrása: Facebook

A szülők a bíróságon azzal védekeztek, hogy miután kezelni kezdték őt, gyermekük állapota javulni kezdett. Hozzátették, Ezekiel váratlanul és látszólag megmagyarázhatatlan módon esett vissza: mikor a légzése leállt, a szülők azonnal értesítették a legközelebbi kórházat és segítséget kértek.

Colette és férje kiskorú veszélyeztetése és a gyermek elhanyagolása miatt állnak a bíróság elé. Ügyükben az egyik nyomozó elmondta, biztos benne, hogy a szülők nem akarták megölni a gyermeküket. „Bármilyen furcsa legyen is, ezek az emberek szerették a gyermeküket. Ennek ellenére nem vitték őt orvoshoz, csak akkor, amikor már késő volt. Mindezt azért, mert azt hitték, ezzel teszik a legjobbat a picinek.”