„Hatalmas veszély, amiről senki sem tud” – babája fotójával figyelmezteti a szülőket egy apa

Súlyos fertőzés, és akár amputáció is lehetett volna egy jelentéktelennek tűnő apróságból.

Ijesztő fotót osztott meg újszülött kislánya lábujjáról egy kansasi apa, hogy szülőtársait egy súlyos problémára figyelmeztesse, amiről szinte senki sem tud.

Jessica és Scott Walker második lánya, Molly szeptemberben született. Ő, és most hároméves nővére Mya is, a kelleténél hét héttel korábban jöttek világra. Myánál ez nem okozott különösebb gondokat, Mollynál azonban komplikációk léptek fel, de három hét után hazamehetett a kórházból.

Molly Walker (fotó: Facebook)

„Két csodálatos és egészséges, boldog kislányunk volt, ami több, mint amire valaha is vágyhattunk” – mondta Scott a BuzzFeednek.

Nemrég azonban, amikor a család vacsorázni ment, Molly valamiért nagyon nyugtalan lett, nem akarta abbahagyni a keserves sírást. A szülők mindent ellenőriztek, amit ilyenkor kell, de semmi sem segített. Az öthónapos kislány testhőmérséklete kicsit megemelkedett, ezért Jessica levette a baba zokniját. Scott ekkor vett észre valamit, ami sokak figyelmét elkerülte volna.

Molly középső lábujjára egy hajszál tekeredett, de annyira szorosan, hogy átvágta magát a kislány bőrén.

Dr. Julie L. Gallombardo, a New York University Langone Medical Center orvosa szerint a probléma gyakoribb és sokkal súlyosabb, mint a legtöbben gondolják. A doktornő szerint a babák elveszíthetik az ujjukat, vagy a lábujjukat, ha nem derül ki időben, hogy mi történt.

Az orvos azt mondja, hogy sok páciense volt már, akiknek súlyos, elfertőződött sebet okozott egy hajszál. Ilyenkor már csak az operáció segít, és a legvégső esetben ez jelenthet amputációt is.

A leggyakrabban egy ruhadarabra, például zoknira tapadt hajszál tekeredik rá valahogy a baba testére. A lábujjak mellett előfordulhat az ujjakon, sőt, akár nemi szerven is. A hajszálak mély sebet vágnak, ami nagyon fájdalmas, vagyis akkor kell gyanakodni, ha a baba sírását egyetlen szokásos módszerrel sem lehet csillapítani.

Gyógyulófélben (fotó: Facebook)

Molly lábujjáról az anyja egy nagyító és egy csipesz segítségével gyorsan leszedte a hajszálat. Azt mondja, a seb szépen gyógyul, de tudja, hogy könnyen komolyabb baj is lehetett volna a dologból. A Walker házaspár ezért döntött úgy, hogy a többi szülő figyelmét is felhívják a veszélyre, ezért a történetüket megosztották a Facebookon. Az alig két hete készült posztot azóta közel 18 ezren osztották meg.

„Nem gondoltam, hogy ekkora láncreakciót indítunk el, de jó érzés tudni, hogy Molly történetével felhívhatjuk a szülőtársak figyelmét a veszélyre” – nyugtázta Scott.