Bedrogozott prérifarkasoktól rettegnek Kaliforniában

A furcsán viselkedő vadállatok éjszaka jelennek meg egy országúton, és az arra járó autósokat zaklatják.

Szokatlan magyarázatot adtak szakértők arra, miért jelennek meg hetek óta furcsán viselkedő prérifarkasok egy kaliforniai országútnál, ahol az arra járó autósok rémisztgetik. A helyi sajtóban megjelent hírek szerint ugyanis elképzelhető, hogy a vadállatok hallucinogén gombáktól beállva jelennek meg az úton, ahol farkasszemet néznek az autósokkal, vagy feléjük rohannak, megállásra kényszerítve őket. Aztán körbeszimatolják a járműveket, majd visszaszaladnak a bokrok közé.

A furcsa viselkedés kapcsán kizárták, hogy az állatok veszettek lehetnek, mert a prérifarkas-támadások már több hét óta tartanak, és ennyi idő alatt a betegség már megölte volna az állatokat. „Ha több mint egy hete tart, akkor nem valószínű, hogy ez veszettség” – mondta el a Pacific Sunnak Lisa Bloch, Humane Society állatvédelmi szervezet kommunikációs igazgatója.

Egy lehetséges magyarázat, hogy az országúton megjelenő prérifarkasok hallucinogén gombát ettek, és az okozza furcsa viselkedésüket. Szakértők a légyölő galócát gyanítják az esetek mögött, amiből sok nő a környéken. Bloch elmondása szerint már figyelmeztették a helyi kutyatulajdonosokat, hogy vigyázzanak a gombákkal, ha ebükkel a vadonban kirándulnak.

De az is lehet, hogy a prérifarkasok azért merészkednek az autósok közelébe, mert valakik az autóból ették a vadállatokat, és emiatt azok már nem félnek az emberektől. Sőt, akár még agresszívvá is válhatnak, ami komoly gondot okozhat a környéken. Ezért a szakértők arra kérik az embereket, hogy ne etessék a prérifarkasokat.