Peking és Teherán is szmogban fuldoklik

Pekingben ismét vörös riasztást adtak ki, Teheránben üzemeket állítanak le.

Pekingben egy hónapon belül másodszor rendeltek el vörös riasztást szombaton, miután ismét sűrű füstköd ereszkedett a kínai fővárosra. A szemet és torkot irritáló szmog szombatra virradóra lepte el a vonzáskörzetével együtt 22 és fél milliós metropoliszt, és előrejelzések szerint keddig kitart a jelenlegi szélcsend miatt.

A vörös riasztás a legsúlyosabb a négyfokozatú figyelmeztető skálán, akkor rendelik el, ha a levegőszennyezés várhatólag több mint 72 órán át tart. Az intézkedés keretében bezárták az iskolákat, és leállították az autóforgalom felét. Megtiltották a kerti grillsütést és minden egyéb, füsttel járó házon kívüli tevékenységet, továbbá korlátozták a gyárak termelését.

Teheránban üzemeket állítanak le

Irán hasonló gondokkal küzd, a rekordokat döntő légszennyezettség miatt Teheránban és a fővárossal szomszédos két népes településen, Rejben és Iszlamsahrban a hatóságok utasítására vasárnap zárva tartanak az iskolák – közölte szombaton az iráni állami televízió. Ha a szmog nem szűnik, az intézkedést hétfőig meghosszabbítják.

Ezenkívül Teherán központjában korlátozzák a gépkocsiforgalmat, és néhány üzemet egy hétre leállítanak. A levegőszennyezés különösen a fővárost és Teherán tartományt sújtja, amelynek népessége 14 millió.