Tudományos alapja van az „őrült macskás nő” városi legendájának

Egy macskákról emberre terjedő parazita felelős lehet az időskori skizoférniáért.

Mindenki hallott már őrült, jellemzően idősebb nőkről, akik macskákkal élnek. Persze, hiszen a gonosz boszorkányoknak is macskáik vannak. Lehet, hogy az önök szomszédjában is lakik egy ilyen néni a negyediken? A legfrissebb kutatások szerint nem teljesen alaptalan a sztereotípia.

A Skizofrénia-kutatás című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egy újonnan felfedezett parazitát, a Toxoplasma gondii-t, avagy T. gondii-t vizsgálta. Már egy pár éve lehetett ugyan tudni a létezéséről, mostanáig azonban úgy gondolták, hogy egy egészséges felnőtt emberre teljesen ártalmatlan.

A T. gondii először az egerek agyát támadja meg; összezavarja az agyukat, és az egerek elkezdenek vizeletet keresni. Ezáltal könnyű prédái lesznek a macskáknak, akiknek a gyomrában a parazita vígan szaporodik tovább.

A parazita petéi nagyon szívósak, és a legzordabb körülmények között is képesek túlélni. Így kerülnek kapcsolatba az emberrel is: a macskaürülék közvetítésével. Becslések szerint jelenleg legalább 60 millió amerikai fertőzött, hála puha tappancsú barátainknak. Azoknál, akik terhesek, vagy valamiért legyengült az immunrendszerük, a T. gondii akár halálos toxoplazmózist is okozhat.

Az új tanulmány arra világít rá, hogy van összefüggés a macskatartás, és a későbbi súlyos mentális betegségek, mint a skizofrénia létrejötte között. Egy másik tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy a T. gondii-val fertőzötteknél kétszer olyan valószínű a skizofrénia kialakulása, mint azoknál, akik nem hordozzák a kórokozót. A kutatók szerint azonban nem biztos, hogy ok-okozati összefüggésről van szó, az eredmények mindössze korrelációt, együttes felbukkanást bizonyítanak.

(via: Creepy Basement)