Edzés és diéta helyett egy tabletta? Hamarosan megvalósulhat!

Már csak egy karnyújtásnyira van a fitneszedzők, és a fogyókúraguruk legrosszabb rémálma – állítják a Sydney Egyetem kutatói.

Képzelje el, hogy soha többé nem kell még csak meg sem mozdulnia ahhoz, hogy tökéletes formában legyen! Jó, egy picit mégis kell mozogni, de csak annyit, amíg a szájába vesz egy tablettát és lenyeli, de tényleg ennyi. Ha el tudta képzelni, a közeljövőt látta: a Sydney Egyetem tudósai ugyanis azt állítják, hogy közel járnak egy csodaszer kifejlesztéséhez, amelyik képes lesz reprodukálni a testmozgás valamennyi jótékony hatását a szervezetben.

A tudósok a Cell Metabolism nevű szaklapban közöltek egy tanulmányt, amiben azt írják, hogy testmozgás hatására nagyjából 1000 molekuláris változás zajlik le az emberi szervezetben, amiket sikerült leírniuk, és elkészíteniük a tervrajzaikat. A tervrajzok segítségével pedig elkezdték egy olyan szer kifejlesztését, ami olyan hatást vált ki a szervezetből, mint egy kiadós edzés.

„Rengeteg betegség esetében a testmozgás az egyik leghatásosabb terápia, ilyen például a kettes típusú diabétesz, számos szív- és érrendszeri betegség, és különböző idegrendszeri betegségek” – mondja a kutatócsoportot vezető David James professzor.

„Csakhogy sok embernél az edzés csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy alapvető fontosságú olyan gyógyszert találnunk, amelyik utánozni tudja a mozgás áldásos hatásait” – tette hozzá.

A molekuláris változások tervrajzaihoz szükséges adatokat a Sydney Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói közösen gyűjtötték össze. Edzetlen, de egészséges férfiak izomzatából vettek biopsziás mintákat, miután azok tíz percen át intenzíven mozogtak. A mintákban aztán tömegspektrometriai eljárással vizsgálták a fehérjefoszforilációt. Arra jutottak, hogy 562 fehérjén, összesen 1004 egyedi, mozgásspecifikus változás zajlott le. Ezeknek a tervrajzait készítették el.

„A tudósok régóta sejtették, hogy a testedzés hatására bonyolult változások sora zajlik le az emberi izomzatban, de most először sikerült pontosan feltérképezni ezeket, ez hatalmas áttörésnek számít” – mondja Dr Nolan Hoffman, a tanulmány társszerzője. Az testedzést helyettesítő gyógyszer megalkotása ettől a ponttól kezdve még több mint egy évtizedig is eltarthat, de a lényeg, hogy a tudósok már úton vannak a cél a felé.

(via Metro, Cell Metabolism)

Címkék: