Ezer ezüstdaruval a beteg gyerekekért

Gajcsi Blanka ötvösművész kezdeményezése az egyik legmenőbb kickstarter.

Gajcsi Blanka Pécs egyik legígéretesebb művésze. Ötvösként eddig sem a hagyományos formák követője volt, most egészen egyedi módon kamatoztatná tudását. Ezer ezüstdaru elkészítése a célja, amivel gyógyíthatatlan beteg gyermekeket segítene.

A történet Japánban kezdődik. Egy ősi legenda szerint ezer daru meghajtogatása a vágyak beteljesüléséhez vezető út. Az ország egyes területein a mai napig hagyomány, hogy a fiatalok papírdarvakat hajtogatnak, ha valami fontos céljuk van az életben. Szaszaki Szadako is ilyen fiatal volt, ám nem volt esélye arra, hogy beteljesüljön a vágya: a Hirosimára ledobott atombomba miatt leukémiás lett, meghalt, mielőtt befejezhette volna a darvak hajtogatását. 644 darabot tudott elkészíteni, a fennmaradókat a barátai hajtogatták meg, így az ezer papírdaru elkísérte az utolsó útjára.

Ez a történet ihlette Gajcsi Blankát, amikor elkezdett ezüstdarvakat készíteni. Azt mondja, tudta, hogy ezeket az ékszereket jótékony célra szeretné felhasználni, ám azt nem tudta, pontosan kiket támogasson vele.

Véletlen játéka a sorsnak, hogy a szintén pécsi Szemem Fénye Alapítvány, amely végső stádiumú nagybeteg gyermekek hospice kezelésével foglalkozik, évről évre papírdarvakat hajtogat a pécsi temetőben az elhunyt beteg gyermekek emlékére ugyancsak a fent leírt japán hagyomány miatt. Így hát a művész a Szemem Fénye Alapítványt választotta, amikor elindította a kickstarter oldalát.

“Édesapám nem rég ment el. Tudom, hogy mennyire jó volt neki és nekünk, hogy itthon, közöttünk búcsúzhatott. A Szemem Fénye Alapítvány most egy hospice otthont hozna létre nagybeteg gyermekeknek. Nem tudok jobb helyet elképzelni a darvakért befolyt összegnek” – mondja Gajcsi Blanka.