Elveteti nyolchónapos magzatát, hogy mentse férje állását

A párnak ez lenne a második gyermeke. A rendőr apát az egykepolitika megsértése miatt büntetnék.

„Félek. Ha a férjem biztos benne, hogy nincs más megoldás, akkor a következő napokban kénytelen leszek elvetetni a gyermekünket”

– idézi az amerikai New York Post című lap a kétségbeesett, 41 éves kínai nőt. A kínai közösségi médiában csak „Chen”-ként emlegetett asszony októberre várná második gyermekét, ám az, hogy világra is hozza a babát, egyáltalán nem biztos.

Az asszony ugyanis abortuszt fontolgat. Mindezt Kína szigorú születésszabályozási politikája, az úgynevezett „egykepolitika” miatt, ami előírja, hogy a Chenékhez hasonló, nagyvárosi pároknak maximum egy gyermeke születhet. A törvényszegőkre kemény büntetés vár: jó esetben horribilis pénzbírságot, rossz esetben – és ilyenek például a közalkalmazottak – a munkaviszony megszűnését kockáztatja az, aki második gyermeket vállal.

Senki nem kényszeríti, de…

Az egyébként egyre kevésbé fenntartható rendszer azért tesz egy aprócska engedményt is: azok a nagyvárosi szülők, akik maguk is egykék, vállalhatnak második gyermeket. Csakhogy ebben az esetben Chennek és férjének is van testvére, a férj ráadásul rendőr, így joggal fél attól, hogy ha megszegik a törvényt, az a munkájába kerül majd.

Wen Xueping, a yunnani Chuxiong prefektura családtervezésért felelős hivatalnok a lap újságírójának kérdésére elmondta, a kismamát természetesen senki sem kényszerítheti arra, hogy vetesse el gyermekét, a törvényszegés következményeire azonban igyekszenek időben felkészíteni a hivatalnokok. Xueping hozzátette, úgy érzi, a házaspár azért fordult a nyilvánossághoz, hogy a közfelháborodás segítségével megússzák a törvényszegés miatt járó büntetést.

A hivatalnok a lapnak azt is elmondta, Kínában sem engedélyezik az előrehaladott terhességek megszakítását. „Sajnos ettől még vannak orvosok, akik vállalják, hogy megszakítják az olykor hét, nyolc, sőt akár kilenc hónapos terhességet is.”