Fogorvosa mentette meg a tizenegy éves lány életét

Az amerikai kislány egy rutin fogkőeltávolítás miatt ment orvoshoz. Kilenc órás műtét lett a vége.

Amikor a múlt héten fogadta 11 éves betegét, az oklahomai fogorvosnak még fogalma sem volt arról, hogy ez az egyszeri alkalom milyen változást indít majd a kislány életében. Pedig így történt, annak ellenére, hogy a kis Journee Woodard aznapra csupán egy rutinnak számító fogkőeltávolítás miatt kért időpontot.

Csakhogy azután, hogy orvosa belekezdett az eljárásba, egy olyan komolynak látszó tünetet vett észre a kislányon, aminek semmi köze nem volt a fogaihoz. “Még épp csak belekezdtünk a tisztításba, mikor észrevettem, hogy Journee szemei sárgák” – meséli a dentálhigiéniás szakember, Rachel Stroble, aki ezután értesítette főnökét is. “Miután dr. Michael Chandler is megerősítette az általam láttottakat, értesítettük a kislány szüleit.”


Kép forrása: Thinkstock

Az oklahomai szülők már másnap kórházba vitték gyermeküket, ahol néhány gyors vérteszt, egy ultrahangos, és egy CT-vizsgálat után kiderítették, Journee sárgaságát daganat okozza, mely a hasnyálmirigyéhez közel fejlődött ki. “Miután megvolt a diagnózis, Journeet bent tartották a kórházban, és közölték velünk, hogy hamarosan egy hosszú és igen bonyolult műtéten kell átesnie, hogy megmenthessék az életét” – idézte a CBS News a kislány édesanyjának blogját, amiben Journee betegségét és gyógyulását követi nyomon.

“Pénteken az orvosoknak egy kilenc órás műtétet követően sikerült eltávolítaniuk a grapefruit-nagyságú daganatot. Egy úgynevezett Whipple-eljárást alkalmaztak, melynek keretében eltávolítják a hasnyálmirigy és a belek egy részét, a gyomrot, valamint az epehólyagot is.”

Az édesanya leírta azt is, hogy lányát a következő 7-10 napban az intenzív osztályon kezelik majd.