Hogy telt a hétvége? Leugrottam az Antarktiszra!

Az ausztrál Qantas légitársaság egyik pilótájával ebédelt egy férfi, amikor viccből megkérdezte, mi lenne, ha az Antarktiszra repülnének.

Phil Asker ötlete mégsem volt olyan őrült, mint gondolta – az általuk alapított Antarctica Sightseeing Flights öt ausztrál városból indít közvetlen járatot a déli pólusra – írja a CNN.

A túra 12-13 órán át tart, néhány órával felszállás után elérik az Antarktiszt, négy-öt órát köröznek alacsonyan, majd haza repülnek. Az időjárási viszonyok mellett a legfrissebb műholdképek alapján választják ki a napi útvonalat. Transzantarktiszi-hegység, gleccserek és mozaikszerű jégképződmények, az első felfedezők kunyhói, csak néhány a lenyűgöző látnivalók közül. Pingvineket sajnos nem lehet etetni három kilométer magasról, de felszállás előtt azért megtapogathatnak egy-egy élethű másolatot a kedves utasok. Csak hogy tényleg 4D-s legyen a mozi.

A járatokat a Qantas légitársaság üzemelteti Boeing 747-400-as típusú gépekkel, hét osztállyal, két menüsorral, ingyen mogyoróval. Esetenként fedélzeti háborúval, hogy ki üljön az ablak mellé. A gépen szakértők is utaznak, akik folyamatosan kommentálják a látnivalókat, és élőben kapcsolódnak be az utasok az épp odalent kutató tudósok előadásába.

Szilveszteri útjukon az ötfős jazzbanda mellett a pont akkor kitörő Mount Erebus vulkán gondoskodott a hangulatról.

A legközelebbi járat január 18-án indul az ausztrál Brisbane-ből, 262 ezer forinttól lehet jegyet váltani.

.
Címkék: Antarktisz