Orbánnak üzent Brigitte Bardot

Az élő kacsák és libák tollfosztásának betiltását kéri a francia színésznő.

A magyar és a lengyel miniszterelnöknek címzett nyílt levelet Brigitte Bardot. Az ügy előzménye, hogy a tollkabátokat forgalmazó Moncler luxusmárka olaszországi botránya kapcsán kiderült, hogy a francia cég csak feldolgozott tollat használ a kabátok gyártásánál.

A visszavonult filmsztár, aki több évtizede csak állatvédő alapítványával foglalkozik, levelében emlékeztet arra, hogy a France2 televízió a múlt héten „szörnyű képeket mutatott be, melyeket lengyel és magyar telepeken forgattak és azokon méltatlan és felháborító körülmények között láthatók tolluktól megfosztott libák. Ezt a barbár tevékenységet, amely komoly sérüléseket és nagyon nagy fájdalmat okoz a szárnyasoknak, akár évente négyszer is megismételhetik” – hivta fel a figyelmet Bardot, aki emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Lengyelország is aláírta a tenyésztés céljából tartott állatok védelméről szóló európai egyezményt.

Az Ewa Kopacz lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek címzett levélben az áll, hogy egy európai uniós országnak példát kell mutatnia „ebben az embertelen világban”, be kell, hogy tiltsák ezt az „elvetemült és tűrhetetlen” gyakorlatot. A levél szerint a tollfosztások 80 százalékát még mindig élő kacsákon és libákon végzik.