Új magyarázat: ezért élnek rövidebb ideig a férfiak

A dohányzás összefüggésben áll az Y-kromoszómák elveszítésével - derül ki a Medical News Today szaklapban megjelent kutatásból.

A dohányzás az egyik tényező, amely legvalószínűbben a rákos megbetegedések hátterében áll. Egy új kutatás azt mutatta meg, hogy a férfiak dohányzása összefüggésben áll a vérsejtekben végbemenő Y-kromoszóma-pusztulással. Ez pedig magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért nagyobb rizikófaktor a férfiak esetében a dohányzás a rák kialakulásában.

“Az Y-kromoszóma, illetve annak a vérsejtekből való eltűnésemegmagyarázhatja,miért élnek általában rövidebb ideig a férfiak, mint a nők. Arra is az Y-kromoszóma eltűnése adhat választ, hogy miért rizikósabb a férfiak dohányzása, mint a nőké” – véli Prof. Jan Dumanski, a svédországi Uppsalai Egyetem kutatója. Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a dohányzás a férfiak esetében inkább növeli a légzőrendszeren kívüli rákos megbetegedések kialakulásának a valószínűségét, mint a nők esetében. Az új vizsgálatban pedig azt fedezték fel, hogy a genetikai módosulás, amely a rák hátterében áll, csak a férfiakat érinti.


Kép forrása: Thinkstock

“Korábban már bizonyítottuk, hogy az Y-kromoszóma vérsejtekből való eltűnése összefüggésben áll a rák megjelenésének nagyobb valószínűségével. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy vannak-e olyan életmódbeli és klinikai tényezők, amelyek megnövelik az Y-kromoszóma eltűnésének a valószínűségét” – magyarázta Lars Forsberg, a kutatás egyik vezetője. 

A kutatócsoport korábbi munkájából már kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik a vérsejtjeikben levő Y-kromoszómákat elveszítik, sokkal rosszabbak az életkilátásaik. Az is kiderült, hogy az Y-kromoszómák eltűnése összefüggésben áll a rák kialakulásának megnövekedett valószínűségével. Ezek az összefüggések tehát azt mutatják, hogy az Y-kromoszómának szerepe van a tumorok visszaszorításában. Az adatok arra is magyarázatul szolgálnak, hogy a nők esetében miért kisebb a valószínűsége a rák kialakulásának. A kutatók azonban azt mondják: az Y-kromoszóma pusztulása megelőzhető, sőt vissza is fordítható.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!