Otthon elkészíthető szépítőszerek

Olcsók, egyszerűek, és sokszor egészségesebbek, mint bolti társaik.

Mivel az otthon elkészített szépítőszerekben nincs tartósítószer, ezért ügyeljünk arra, hogy az edényeink mindig tiszták legyenek. Ne nyúljunk kézzel a krémekbe, használjunk spatulát. Mindig csak egy-két adagnyi mennyiséget készítsünk el, és amit nem használunk azonnal fel, tartsuk a hűtőszekrényben.

Gyógynövényes arcradír

Hetente egy-két alkalommal érdemes leradírozni az arcot, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől, a dörzsölés pedig a vérkeringést is felpezsdíti. Keverjünk össze egy csésze zabpelyhet, 1/3 csésze kukoricadarát és 1/3 csésze szárított gyógynövényt (például körömvirágot, levendulát, borsmentát, zsályát), és kávédarálóban őröljük az egészet finomra.


Kép forrása: Thinkstock

Lezárt, csavaros üvegben akár két hónapig is eláll. A használathoz vegyünk egy keveset a keverékből a tenyerünkbe, keverjünk hozzá vizet, majd a kapott pasztával alaposan, de óvatosan dörzsöljük át az arcunkat.

Arcmaszk száraz bőrre

Ha kiszáradásra hajlamos a bőrünk, válasszunk olyan összetevőket, melyek kíméletesek, de hidratálják a bőrt. Ezek közé tartozik az avokádó, a kókuszolaj, a tejszín, a méz, az olívaolaj. A egyik legegyszerűbb, mégis leghatásosabb maszkhoz keverjünk össze egy habverő segítségével két evőkanál zsírosabb (görög) joghurtot, 1 evőkanál mézet és egy mokkáskanál olívaolajat. 

Ecset vagy egy vattapamacs segítségével vigyük fel az arcunkra, hagyjuk hatni 10-15 percig, majd meleg víz segítségével öblítsük le.

Arcmaszk zsíros bőrre

Zsíros bőrre válasszunk olyan összetevőket, melyeknek tonizáló, összehúzó hatása van, vagy enyhén savasak, így hámlasztják a bőrt. Ezk közé tartoznak az almaecet, a banán, a citrusgyümölcsök, az eper vagy a varázsmogyoró. Turmixgépben keverjünk össze egy érett banánt, egy tojásfehérjét és egy teáskanál almaecetet. 

Ecset vagy egy vattapamacs segítségével vigyük fel az arcra, hagyjuk 10-15 percig hatni, majd alaposan öblítsük le meleg vízzel.

Kíváncsi, hogy készíthet gyógynövényes hajöblítőt? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!