Kell-e félnünk a tampontól?

Ellentétben a népszerű tévhittel, toxikus sokk szindrómát nem csak nők és nem csak tampontól kaphatnak.

Noha sokszor, sok helyütt cáfolták már azt, hogy a tamponhasználat veszélyes lenne, továbbra is makacsul tartja magát az a tévhit, mely szerint a tampont használó nők az életükkel játszanak. Sok helyütt olvasható ugyanis, hogy a tampon egy idő után toxikus sokk szindrómát okoz, ami kezeletlen esetben akár életveszélyes is lehet.

Testvéroldalunkhoz, a Házipatikához is érkezett erre vonatkozó kérdés, éspedig a következő: „Nemrég olvastam arról, hogy a tampon használata toxikus sokk szindrómát okozhat. Mivel én többnyire tampont használok, az lenne a kérdésem, kell-e bármilyen fertőzéstől tartanom.”

Az olvasó kérdésére, dr. Székely Éva, a Házipatika belgyógyász és infektológus orvosszakértője elmondta, megfelelő tamponhasználat mellett ez a veszély nem fenyeget. Elsősorban a hetvenes, nyolcvanas években készült tamponok hordozták magukban a lehetőségét annak, hogy használatuk mellett a hüvelyben elszaporodjanak bizonyos baktériumok.

Szeretné tudni mi a helyzet ma? Ide kattintva elolvashatja a szakértő válaszát.

A toxikus sokk szindrómáról egyébként érdemes tudni, hogy a tévhittel ellentétben nem csak nőknél és nem csak a tamponhasználat miatt alakulhat ki. Ettől függetlenül érdemes rá odafigyelni, és ha valaki tamponhasználat mellett hirtelen hasmenést, lázat, fejfájást, kipirosodást, izomfájdalmat és torokfájdalmat tapasztal magán, mindenképpen forduljon azonnal orvoshoz.